Skocz do zawartości

Mała stacja bazowa Meshtastic DIY - komunikacja na ponad 5 km

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

(edytowany)

Mega ciekawe rozwiązanie. Naprawdę.

Jako, że od kilku lat rzadziej udzielam się na forum z powodu obowiązków społecznych jakie na siebie wziąłem, widzę tutaj piękne zastosowanie dla łączności awaryjnej pięknie związanej z tym czym akurat się zajmuję.

W mojej gminie nie ma czegoś takiego, a zdarzały się już sytuacje, że było odcięcie od sieci GSM. Telefonów stacjonarnych nikt już prywatnie nie używa, a w przypadku wichury są równie zawodne jak GSM. Radiostacje dostępne tylko dla służb i władz „najwyższych”. 

Widzę w lustrze moje świecące się oczy na ten pomysł😁 (podobnie było z flightradarem na moim malutkim ekranie).

Zaraz biorę się za ponowne przestudiowanie Twoich postów na temat tego sprzętu. 

Napisałeś, że panel solarny wziąłeś z szuflady, czy mógłbyś mi pomóc w doborze zestawu sprzętu, tak by całość działała autonomicznie bez zasilania i ładowania promieniami słonecznymi powiedzmy przez 48h?

Kluczowa pozostaje cena oczywiście, pewnie kilka takich modułów będę potrzebował na pokrycie ok 80km2:)

Z góry dziękuję:)

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 2

@SOYER Tak jak wspomniał Traker istnieją już gotowe rozwiązania, ale jeśli chciałbyś budować coś samodzielnie to można przyjąć, że taki zestaw potrzebuje około 10-15mA średnio do działania. Wiadomo, że jeśli ruchu w sieci nie ma, będzie to mniej, przy przesyłaniu nieco więcej, ale z tego co czytałem taką średnia wartość można przyjąć. Na dobę wychodzi, że potrzebne jest 15x24 360mAh, u siebie zastosowałem akumulator 3400mAh, także zapasu jest sporo, nawet gdyby słońce postanowił zgasnąć na kilka dni. Ogniwo będzie jednak codziennie doładowywane, panel o mocy 1W spokojnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie, nawet z zapasem, zakładając średnie obciążenie sieci. Także szukałbym czegoś o właśnie takiej mocy, u chińczyków jest tego sporo, zazwyczaj właśnie z kontrolerami różnego rodzaju, mój egzemplarz też kupiłem u nich lata temu. Chyba, że chciałbyś zbudować coś ze sporym, sporym zapasem to można szukać w okolicy 3/5W.   

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...