Skocz do zawartości

AVR-TXD/RXD + nadajnik i odbiornik radiowy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Chciałbym zrobić połączenie między dwoma mikroprocesorami AVR, np. attiny2313.

Ma to działać tak:

1. Jeden µ procesor ma wysłać sygnał(TXD)np. gdy wcisnę przycisk

2. Analogowy nadajnik radiowy przekazuje to do drugiego µ procesora

3. II procesor wykonuje daną procedurę

Radiówka musi być analogowa.

TXD I µprocesora będzie podłączone bezpośrednio do wejścia układu nadajnika,
a wyjście ukł. odbiornika przez wzmocnienie sygnału na tranzystorze do RXD II

µprocesora.

Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy ten układ będzie działać?

Chodzi mi o to czy zakłócenia radiówki niezależnie od jakości układu nie przeszkodzą

w zrozumieniu się procesorów.

Zakłócenia możesz filtrować programowo. Po pierwsze dane polecenie lepiej wysyłać wielokrotnie. Po drugie wraz z poleceniem najlepiej wysłać sumę kontrolną - żeby "śmieci" nie były odbierane po stronie odbiornika.

Wreszcie, jeśli to jakieś ważne dane, to możesz odsyłać potwierdzenie transmisji.

Ogólnie odpowiedź jest: tak - można coś takiego zrobić.

Ale żeby działało bezawaryjnie, to już nie jest tak bardzo prosto.

Elvis, dzięki. Będę musiał dłużej nad tym popracować.. Może wyjdzie, a jeśli chodzi o dane to będzie to 20 "kanałów" 1/0. Radiówka bd 2 kanałowa na jednym kanale właśnie to a na drugim kamerka analogowa.

riddyk, na razie Ci nie powiem, bo schematy gdzieś zostawiłem a będę je miał za 2 tygodnie.

Będzie to jeden z najprostszych układów na razie(trymer, kilka rezystorów i tranzystorów), a później zmienie na jakiś na rezonatorze kwarc.

PS. Opłaca się zastosować gotowy kupiony układ radia?Tzn. czy warto zapłacić 40 zł za nadajnik i odbiornik?

Opłaca się zastosować gotowy kupiony układ radia?Tzn. czy warto zapłacić 40 zł za nadajnik i odbiornik?

Według mnie tak, robiłem już układy na produktach firmy HOPE, ktoś zresztą opisywał to na diodzie. Osiągałem zasięgi rzędu 500m w otwartym terenie przy 4800bps. Jeśli chcesz wysyłać jedną rameczkę danych co jakiś czas przy użyciu sprzętowego UARTu to może być ciężko, gdyż nadajnik się uśpi a odbiornik zacznie łapać śmieci jakieś. Polecałbym zastosować rozwiązanie stosowane w KEELOQ, opisane tutaj, strona 4, rysunek 2 🙂

500m powinno mi wystarczyć 😉

Raczej zrobię tak:

jest to:

50ms przerwy; trwający 10ms sygnał; 20 sygnałów(1/0)trwających 10 ms co 10 ms

i od początku

ewentualnie ta przerwa na początku krótsza, aby reakcja była lepsza

[ Dodano: 13-11-2010, 17:42 ]

Przy okazji wie ktoś czy w mostku L298 na VS czyli zasilanie silników można dać 12V?

Przy okazji wie ktoś czy w mostku L298 na VS czyli zasilanie silników można dać 12V?

Na pewno wiedzą to konstruktorzy urządzenia, więc czytaj noty katalogowe. Pierwsze zdanie odpowie Ci na to pytanie ;] Mostek wytrzyma do 46V.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...