Skocz do zawartości

Autko rc jako LineFollower

amon

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich.

Ostatnio przy braku zajęcia wpadłem na pomysł przerobienia starego autka na sterowanie na LineFollowera ale pojawił sie problem a mianowicie :

auto miało sterowanie na dwa silniki a w pilocie są 4 przyciski (2 od jednego silnika i 2 od drugiego ) i pomyslałem że zamiats dwóch przycisków dam tam fotorezystory które po oświetleniu załączały by silniki .

Ale po podłączeniu wszystkiego kiedy oświetle jeden fotorezystor załączają się dwa silniki a kiedy odepne fotorezystory i połącze od nich kabelki to każdy silnik reaguje osobno.

Jeśli ktoś ma pomysł co jest nie tak to proszę o podpowiedź jak to zrobić zeby działało.

Komentarz dodany przez: Treker

Wygląda na to, że nie rozumiesz różnicy między przełącznikiem a rezystorem. Ten pierwszy albo przewodzi (przyjmujemy rezystancję = 0) albo nie (R=∞). Fotorezystor przewodzi cały czas, tylko jego opór się zmienia. Wykorzystaj go jako element sterujący kluczem (np. tranzystor), który będzie pełnił rolę włącznika.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tylko nadal nie wiem jaki to ma mieć sens, skoro chcesz sterować pilotem ... z tego nic sensownego nie będzie. Daj sobie spokój i nie rób z siebie pośmiewiska. Lepiej zbuduj takiego jak wszyscy swiatłoluba.

Luko, a ja akurat uważam, że budowanie "takiego jak wszyscy" nie jest za bardzo kreatywne, nie rozwija. Jasne, tutaj wyraźnie widać, że brakuje nieco podstaw, więc może na początek coś prostszego by zapoznać się z elektroniką, ale podążanie mocno udeptanymi ścieżkami jest generalnie nudne i na miejscu amona szedłbym obraną drogą by zrobić coś bardziej oryginalnego.

amon - sam tranzystor jako klucz na tym schemacie jest ok. Teraz musisz go wysterować przez fotorezystor. Ja w innym układzie skorzystałem ze wzmacniacza operacyjnego i dzielnika napięcia, ale to był włącznik zmierzchowy sterujący innym układem. Nie związane z robotyką.

Marooned, rozwiązanie które proponujesz zdecydowanie przerasta możliwości posiadane przez amon. Widząc co posiada łatwiej będzie mu zbudować klasycznego, oklepanego światłoluba, z którym i tak wszyscy mają problemy, a nie jednego przerósł.

Co do sterowania pilotem. Z tego co zrozumiałem, to amon chce zamiast naciskanych przez człowieka przycisków wykorzystać fotorezystory i całość zamknąć w jednym, autonomicznym urządzeniu.

Luko, zgadzam się z przerostem możliwości. Piłem bardziej ogólnie do robienia tego, co wszyscy 🙂

Marooned, przykro mi ale tutaj jest kwestia zbudowania z autka RC linefollowera, a właściwie może chce zbudowanie z pilota, ciężko wyczuć. W pierwszej możliwości którą podajesz, to temat tylko do kosza się nadaje bo jest niezgodny z tematyką forum. W kwestii drugiej, jest to bez sensu 😃 więc też bym proponował kosz.

Po raz kolejny, mamy przykład na to, że z grata z szafy przez dołożenie diody rezystora i kabelka nic sensownego się nie da zrobić, a takich przykładów już było tu wiele na forum, choćby szczoteczka do zębów z silniczkiem wibracyjnym 😃.

Jeżeli chodzi o sterowanie pilotem to chodzi mi o to co napisał Marooned.

Czyli jak podłącze tranzystor tak jak na schemacie wyżej to powinno działać?

A co do takiego pomysłu jak mój to chciałem coś pokombinować ze starym autkiem rc a to jedyne co mi do głowy wpadło sensownego.

Luko, nie chcę bronić koncepcji amona, ale korzystam z tematu do pogawędki 🙂

Moja wizja w tym przypadku, to moduł pilota wysunięty na przód auta, z czujnikiem linii (w tym przypadku fotorezystor to tak kiepsko trochę...) sterującym tranzystorami zamiast przycisków. Wydaje się, że powinno to spełniać założenia LF.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.