Skocz do zawartości

Pytania odnośnie sterowania quadrapod'em

Pomocna odpowiedź

ok, mniej więcej rozumiem, teraz jeszcze to trochę przestudiuję 😃

[ Dodano: 29-12-2010, 23:16 ]

Przekopałem neta i nie udało mi się znaleźć jak ma to wyglądać. Jak mam połączyć oba źródła zasilania z różnymi napięciami we wspólną masę (najlepiej jakiś uproszczony schemat albo link do strony gdzie jest podobny przypadek)? Mógłbym też pójść na łatwiznę i zasilać wszystko napięciem 5V, ale jednak na 6V serwo jest najbardziej wydajne.

Jak weźmiesz swoje źródła zasilania to one mają dwa bieguny. Jeden to biegun dodatni, a drugi ujemny, tak jak w baterii, plus i minus. To musisz te minusy ze sobą połączyć, np. przewodem. Ot, cała filozofia.

Jeżeli zasilasz stabilizatory z tego samego pakietu/baterii to nie ma problemu , jeżeli z różnych to łączysz - do - a plusy prowadzisz gdzie trzeba.

• Lubię! 1
Jeżeli zasilasz stabilizatory z tego samego pakietu/baterii to nie ma problemu , jeżeli z różnych to łączysz - do - a plusy prowadzisz gdzie trzeba.

Aha, chyba o tej porze gorzej mi się myśli 🙄 czyli ja sam siebie i innych w błąd wprowadziłem. Ma być jedno źródło zasilania. Ja rozmyślałem skąd wziąć minusy od dwóch kabelków serwa: mocy i sygnału, dlatego było to dla mnie trochę dziwne 😃 Wybaczcie, nie będzie już więcej głupich postów.

• 1 miesiąc później...

Mógłby ktoś potwierdzić czy układ w załączonym obrazku jest poprawny? Nie chciało mi się szukać odpowiedniego programu do rysowania schematów, ale chyba ten rysunek co podałem jest wystarczająco czytelny;) Nie jestem do końca pewny czy odbiornik może być w ten sposób podłączony, w modelach rc wystarczyło podłączyć do zasilania 1kanał, żeby zasilić wszystkie pozostałe, nie wiem jednak jak tutaj.

Płytka: Arduino Mega z procesorem atmega1280

Akumulator: li-pol Rhino 2s 7,4V 1550mAh 20C (w sumie mogłem kupić aku o większej pojemności, ale narazie ten powinien mi wystarczyć)

Serwa: standardy HXT (HX5010)

Przetwornik napięcia: Turnigy MEGABEC8 7V-IN 5/6V-OUT 8A-OUT

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...