l3wy Napisano Listopad 25, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 25, 2010 Witam, proszę o wyjaśnienie jak uzywać PWM w Atmega8, ewentualnie jakiś krótki przykładowy program... Szukałem w sieci i na forum, nie znalazlem jakiegos wytlumaczenia dla "zielonych" w ojczystym języku, a z datashitu niewiele zrozumiałem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dzarek Listopad 25, 2010 Udostępnij Listopad 25, 2010 polska dokumentaja do megi16 http://www.pg.gda.pl/~zbczaja/pdf/atmega16mmr.pdf procesory różnią się tylko możliwościami sprzętowymi (ilość portów, przetworników i innych dupereli) najlepszy opis PWM jaki spotkałem http://aquaticus.info/pwm , może i po angielsku, ale zawsze możesz skorzystać z translatora google 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
TIMONek Listopad 25, 2010 Udostępnij Listopad 25, 2010 Jak używać - kwestia ustawienia rejestrów 😉 Na przykładzie. Zakładam używanie 8biotwego timer'a 2 (ponieważ posiada PWM) i nie używanie prescalera. TCCR2 |= (1<<CS20) | (1<<WGM21) | (1<<WGM20); Następnie zmieniając wartość rejestru OCR2 w skali od 0 do 255 zmieniasz wypełnienie PWM Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
l3wy Listopad 25, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 25, 2010 Dzięki, a w jaki sposób mogę ustawiać częstotliwość PWM? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
nes86 Listopad 25, 2010 Udostępnij Listopad 25, 2010 Za pomocą preskalera, lub zmieniając częstotliwość taktowania mikrokontrolera Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
l3wy Listopad 25, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 25, 2010 A mógłbyć wyjaśnić jak używać tego preskalera? Siedzę nad tym już od dłuższego czasu i nic nie mogę znaleźć... Mam coś takiego: DDRB |= (1<<PB3); OCR2 = 0x80; TCCR2 |= (1<<WGM21)|(1<<WGM20)|(1<<COM21)|(1<<CS20); while(1) asm("nop"); Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Listopad 25, 2010 Udostępnij Listopad 25, 2010 RTM - poszukaj sobie co ten skrót znaczy. To _naprawdę_ pomaga. PS: skrót ma również dłuższą wersję: RTFM Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
l3wy Listopad 25, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 25, 2010 Wielkie dzieki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »