Skocz do zawartości

Robot odbijak BEAM - schemat

ravon

Pomocna odpowiedź

Witam,

Zainspirowany robotem Wall-i użytkownika Le_Cheque zacząłem kombinować nad podobnym robotem. Na szybko wymyśliłem schemat, w którym zastosowałem tylko elementy logiczne (bramki) + 2 krańcówki oraz mostek H. Moja koncepcja przewiduje dodatkowo sytuacje gdy 2 krańcówki zadziałaja jednocześnie, wtedy robot ma się obkręcac w prawo - lewe kolo jedzie do przodu, prawe do tylu. Zadziałanie jednej z krańcówek powoduje także obkręcanie się w robota odpowiednią stronę.

Zamieszczam schemat, który jak znam siebie nie będzie pozbawiony błędów, dlatego proszę o sprawdzenie czy w ogóle coś z tego będzie.

pozdrawiam

[EDIT] Obrazek poprawiony.

Komentarz dodany przez: Sabre

Twój układ na pewno będzie jakoś działał ale niestety nie koniecznie tak jak chcesz. Spójrz:

Przyjmijmy że mamy sytuacje jak na schemacie, zasilanie włączone, obie krańcówki nie włączone czyli można dla nich przyjąć stan "0". Analizując połączenia możesz bardzo szybko w ten właśnie sposób sprawdzić czy układ będzie działał. Zaznaczyłem na schemacie jak będą wyglądać stany wejść i wyjść bramek w tym konkretnym przypadku. Teoretycznie robot powinien jechać prosto, ale jak widać mostek będzie wysterowany w taki sposób że robot będzie się obracał. Jeśli sprawdzisz sobie pozostałe przypadki również zobaczysz że będzie działać inaczej niż w założeniach. Dowcip jest w tym że logika wyszła Ci całkiem nieźle i wystarczy zamienić linie sterujące dla silnika drugiego, żeby wszystko zaczęło działać 😉 Najlepiej ściągnij sobie jakiś prosty program do symulacji i sprawdź jak się to zachowuje.

Poza tym pamiętaj żeby włącznik układu, podawał zasilanie również na układy scalone i resztę elektroniki, a nie tylko ustalał stany na bramkach. Jeśli zastosujesz sterowanie krańcówkami tak jak na schemacie to warto wejścia bramek, które są podłączone do krańcówek podciągnąć do masy rezystorem, np. 10k. Jeśli tego nie zrobisz to w momencie kiedy krańcówki nie będą zwarte, na tych wejściach mogą wystąpić stany nie ustalone i robot będzie szalał. Najlepiej narysuj cały schemat już tak jak powinien wyglądać i pokaż go jeszcze raz.

Pzdr

Zaja

Błąd na schemacie popelnilem jak łączylem moj schemat z mostkiem L293 w paincie.

Wrzucilem juz popwrawiony schemat. Na symulacji w EWB wszyststko elegancko chodzilo.

Odnosnie tych rezystorow, to ma wygladac w ten sposob? :

Jesli schemat jest OK to teraz obawiam sie jak ja to wszystko polacze bo musze uzyc az 4 scalakow (3x bramki TTL + L293), a chcialbym zeby to w miare estetycznie wygladalo.

Wyrzuć ten rezystor przy ANDzie i reszta może zostać. Zresztą zauważ że podłączając ten rezystor zwarłeś wejścia samej bramki. Pamiętaj żeby włącznikiem zasilania zasilić całą elektronikę, bo puki co ze schematu to nie wynika. Proponuję dodać jeszcze tak profilaktycznie kondensator na zasilanie tak 100nF-220nF. Wejścia enable mostka musisz podłączyć do plusa zasilania. Nie wiem czym się martwisz, ściągnij sobie eagl'a, kicad'a czy co tam Ci będzie pasować. Godzinka przed komputerem i masz ładną płytkę. Jeśli chcesz to robić na uniwersalce to też nie widzę problemu, możesz wszystko ładnie połączyć przewodami od spodu.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zamieszczam schemat zrobiony w eagle, ktory przewiduje juz podlaczenie zasilania do scalakow (w sumie to tylko do mostka) Jesli schemat jest OK to biore sie za robienie plytki PCB.

@Rav - ja bede uzywal TTL, a nie CMOS, z reszta zasilanie zrobie osobno

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.