Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie Waldka Światłoluba

jamtex

Pomocna odpowiedź

Chyba nie ma robotyka który nie zaczynałby swojej kariery od budowy Waldka Światłoluba 🙂.

Myślę, że pomimo prostoty jest to obowiązkowa konstrukcja każdego początkującego robotyka.

Podczas budowy tego prostego robota, każdy napotka szereg problemów które zaowocują w przyszłości dojrzalszymi i ciekawszymi konstrukcjami, a przy okazji wolnymi od błędów.

Naprawdę warto zaczynać od prostych konstrukcji, próba budowanie od razu Wszystkomającego Robota, zwykle kończy się porażką lub trwa miesiącami a często z powodu zniechęcenia zbyt długą budową, nigdy nie zostaje ukończona....

Budowę Waldka, zaczeliśmy (ja oraz mój synek) od rozmontowania dysku twardego. Z niego pozyskaliśmy obudowę która posłużyła za podwozie dla Waldka:

Oczywiście Waldek musiał zostać wyposażony w płytę "główną":

"Oczy" w rolę których wcieliły się fotorezystory:

Baterie oraz wyłącznik:

silnik miał trochę za wysokie obroty i był dośc słaby, z dwóch kawałków plastiku oraz kółek żebatych z zabawek synka, powstały dwie proste przekładnie (wynalazca hot glue, powinien dostać Nobla:) ):

Trzecie koło powstało w wyniku demontażu drukarki atramentowej:

A potem już tylko obudowa z kartonu, wyciągnięcie fotorezystorów na zewnątrz, malowanie itp:

Bagażnik na baterie:

A tak wygląda po pomalowaniu plakatówkami:

ddd.thumb.jpg.b05022e224ecbb9b4eb02c4318973dc1.jpg

• Lubię! 2

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Całkiem ładny 5/6 ,ponieważ Widac Hot glue i wykonanie od dołu takie sobie od góry całkiem ładnie ale ten laminat biały jest Bardzo ładny, ale możesz dołączyc Funkcjie Followera niedługo skoncze z kolegami z forum pisac program do robota i do tego prosty schemat.

https://www.forbot.pl/forum/topics17/robot-follower-pisanie-programu-i-pare-pytan-vt890.htm#5474

https://www.forbot.pl/forum/topics17/witam-mam-problem-z-robotem-line-follower-pisanie-programu-vt883.htm#5448

Tak, widać i to bardzo hot glue - niestety ale połączenie tego w inny sposób (zapewne duż trwalszy) byłoby dość praco i czasochłonne.

Ten Waldek, miał służyć tylko i wyłącznie jako test pod przyszłe konstrukcje.

W obecnej chwili jestem na ukończeniu linefllowera, możliwe więc, że skorzystam z Waszego kodu - a na pewno go przetestuję.

Tym razem konstrukcja wygląda zdecydownaie lepiej: płyta podłogowa wykonana z 3 [mm], nadwozie modelowane w formie "odlewu", koła Tamiya, elementy ozdobne z aluminium, PCV i plexy.

Jak skończe postaram się, dokładnie krok po kroku opisac wykonanie tej konstrukcji, niestety ale nawał zajęć w obecnej chwili nie pozwala mi na to 🙁

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dziś kupiłem czesci w sklepie elektronicznym i odrazu po powrcie zrobilem ten projekt.

Dziala bez zarzutu z wyjatkiem zbyt leniwych silniczkow.

Jamtex przywrociles mi wiare w siebie 🙂 i dzieki ci za to (piwo)

Zrobie najpierw wersje zwykla podobna do twojej a potem z elementami smd i bateria litowa 3v silniczkami od komorki 🙂 Napewno napisze jak już to zrobie.

Nikt nie dodał egl wiec sam spróbowałem swoich sił i chyba sie udało.

Prosze napiszcie czy dobrze wszystko zostalo zrobione bo chcialbym jutro juz wytrawić.

Komentarz dodany przez: treker

Używaj znaków diakrytycznych.

herbie.rar

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.