pawcio0928 Napisano Styczeń 23, 2011 Udostępnij Napisano Styczeń 23, 2011 Cześć, mam na imię Paweł i zaczynam swoją przygodę z robotyką. Postanowiłem nauczyć się języka C z kursu abxyz. Zakupiłem programator firmy And-Tech AVRPROG USB v2. Po przeczytaniu części teoretycznej przeszedłem do części praktycznej. Kiedy miałem gotowy układ, przystąpiłem do jego programowania. Kompilacja skończyła się sukcesem. Niestety kiedy kiedy chciałem przesłać program do uC wystąpił błąd o następującej treści: > "make.exe" programavrdude -p atmega8 -P com1 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex avrdude: ser_open() : can't open device " \\.\com1": Nie można odnaleźć określonego pliku. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:00 Proszę o pomoc!!! Może czegoś nie zainstalowałem, albo coś źle robię? Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post. Jeśli już był taki post lub podobny to przepraszam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Styczeń 23, 2011 Udostępnij Styczeń 23, 2011 Sprawdź na którym porcie com masz proga. (Komputer-> Właściwości-> Menadżer Urządzeń -> Coś z com i tam powinien się pokazać.) 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Styczeń 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 23, 2011 programator ma na porcie COM1. Sam zmieniałem bo był na wysokim porcie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Styczeń 23, 2011 Udostępnij Styczeń 23, 2011 Po zmianie portu powinno zrobić się restart komputera. Jaki masz baudrate ustawiony. Spróbuj ustawić na 115200. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
pawcio0928 Styczeń 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 23, 2011 Teraz występuje błąd o takiej treści: > "make.exe" program avrdude -p atmega8 -P com1 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex avrdude: stk500v2_command(): comand failed avrdude: stk500v2_command(): comand failed avrdude: stk500v2_program_enable() : cannot get connection status avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try and try again, or use -F to ovrride this check. avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:07 Będę wszystko próbował aby wreszcie przesłać ten program. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Styczeń 23, 2011 Udostępnij Styczeń 23, 2011 Może popróbuj z programem SinaProg dobrać odpowiednie ustawienia programatora - będzie szybciej i łatwiej. Potem można owe ustawienia przenieść do środowiska z którego chcesz programować. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Styczeń 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 23, 2011 Program SinaProg nie morze znaleźć urządzenia usb Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Styczeń 23, 2011 Udostępnij Styczeń 23, 2011 Chodzi o to, żebyś przetestował różne konfiguracje portów i programatorów, klikając za każdym razem "search" i obserwując co program zwraca. Jeśli nie pomoże, to warto wrócić do instrukcji producenta i spróbować zainstalować wszystko jeszcze raz. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Styczeń 24, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 24, 2011 W jakim trybie mam programować? W HID czy COM? Trzeba załączyć zworkę zmniejszającą częstotliwość pracy ISP? Proszę o pomoc. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
simoon87 Styczeń 24, 2011 Udostępnij Styczeń 24, 2011 Tryb HID działa tylko z AVRdude, nie wymaga żadnych sterowników, Tryb COM wymaga zainstalowania sterowników które dostałeś wraz z programatorem. Zworkę do zmniejszenia częstotliwości używa się zazwyczaj do programowania mikrokontrolerów taktowanym wewnętrznym oscylatorem 1MHz. A tak w ogóle wszystkie te informacje i sposób konfiguracji są w instrukcji dostarczonej przez sprzedawce na jego stronie >CLICK< 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Styczeń 24, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 24, 2011 dzięki, wreszcie się udało w SinaProg. Programator trzeba było ustawić jako AVRISP 2. [ Dodano: 24-01-2011, 12:20 ] Jeszcze jedno pytanko. Jak przerwać program? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Styczeń 24, 2011 Udostępnij Styczeń 24, 2011 Jak rozumiesz przerwać program. Zatrzymać go w danym momencie czy zakończyć. Jak zatrzymać to _delay_ms(czas) tylko musisz załączyć liba. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Styczeń 24, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 24, 2011 Chodziło o wykasowanie programu z uC, tak jakiego dostałem po kupnie. ---------------------- Co to znaczy "lib"? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Styczeń 24, 2011 Udostępnij Styczeń 24, 2011 Lib to biblioteka. Przy wgrywaniu stary program się sam usuwa i jest zastępowany nowym. Ale jak chcesz usunąć go po prostu to guzik Erase chip. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Styczeń 24, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 24, 2011 dzięki [ Dodano: 25-01-2011, 17:25 ] Jak po wgraniu programu uruchomić go na uC? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »