Skocz do zawartości

L293d- mały pożar

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam, jako, że jest to mój pierwszy post to witam wszystkich!

przechodząc do sedna, spaliłem już dwa L293d i to w bardzo dziwny sposób... przez pewien czas silniki podłączone do drivera sterowane PWM chodziły pod i bez obciążenia, wszystko było ok i w jednym momencie układ zaczyna dymić i pojawiają się małe płomienie i następuje zgon....co ciekawe L293d pęka na dwie części.... układ jak na rysunku

zasilanie +12v z aku żelowego. po pierwszym spaleniu dodałem szeregowo bezpiecznik polimerowy 1.1A ale kolejny układ w ten sam sposób się uwalił. ciekawa sprawą jest jeszcze to, że posiadam inny L293d, który działa tylko jeden z silników przy symetrycznym sterowaniu ma mniejsze napięcie...

proszę o pomoc w rozwikłaniu tej dziwnej zagadki

pozdrawiam

Sprawdzałeś czy układ się grzeje kiedy wszystko jest "ok"? Prawdopodobnie silniki ciągną za duży prąd, a to że dałeś bezpiecznik 1,1A, nie chroni Cię przed pobieraniem prądu ciągłego np. 1A, co jest już za dużo dla L293 (max. prąd ciągły 600mA)

jeden silnik pobiera w stanie jałowym 0,23A pod obciążeniem ok 0,5A a przy zablokowanym wale 0,9A. W nocie katalogowej wyczytałem: "Output Current 1 A Per Channel

(600 mA for L293D)" stad ten bezpiecznik 1.1A

No tak, ale co Tobie po zabezpieczeniu 1,1A , skoro jak włączysz jeden silnik 0,9A to już dążysz do spalenia mostka, który ma maksymalny prąd ciągły 0,6A/kanał?

Szczerze mówiąc silnik, który w stanie jałowym pobiera 0,23A, a przy zablokowanym wale 0,9A jest albo bardzo marny jakościowo, albo Twoje pomiary są błędne.

Tak czy inaczej polecam zmianę zarówno silnika jak i mostka, bo nie są to elementy najwyższych lotów.

Jak chcesz zostać przy tych komponentach to możesz zrobić brzydki trick i wlutować mostek na mostek (czyli mieć jakby złączone dwa mostki L293D. Do tego mam nadzieję, że masz jakieś kondensatory na linii zasilania silników przy L293D (pomiędzy masą a zasilaniem baterii), bo na schemacie nic takiego nie ma.

kondensatory są🙂 tutaj wprowadziłem czytelników w błąd, gdyż stan jałowy nie do końca był jałowy bo silnik był obciążony przekładniami. bez tych zębatek silnik pobiera 0.09A. z silników nie koniecznie chciałbym rezygnować, chyba zdubluje L293D...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...