Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Mam pytanie dotyczące l298 maksymalny prąd ciągły to 2A a moje silniki pobierają więcej tak do 5A i 7A przy zatrzymanym wale. I mam taki pytanie czy w l298 da się tak zrobić żeby dawał tylko 2A nawet jak silniki chcą więcej. Bo patrzyłem i gdybym dał rezystory z wyjść 1 i 15 do gnd to właśnie miał bym pomiar prądy jaki silnik pobiera czy ograniczenie prądu. Bo jak ograniczenie to o jakiej wartości by był rezystor i jak go obliczyć ?

Zadajesz pytanie chyba do wróżki ( typowe na forach a później rozczarowanie że nikt nie odpowiada ) bo nie podajesz podstawowych danych jak Uz mostka, czy będzie pracował "włącz / wyłącz" czy PWM.

Nie mniej, przy podanym max prądzie szacuję że średni prąd normalnej pracy to ok. 1,5-2A. Czyli, w górnej granicy mostka co go raczej dyskwalifikuje, prąd impulsowy będzie go przekraczał. To mostki mają mieć "zapas" prądu w odniesieniu do prądu pracy a nie odwrotnie.

Zakładając że chcesz "wł / wył. silnik" można spróbować dać R z którego będziesz brał info o prądzie i wyłączał mostek po przekroczeniu np. 2A. Ale podkreślam - spróbować, bo nie gwarantuję poprawnej, ciągłej pracy.

A z PWM ? Jeszcze trudniej. Przetwarzać info o pobieranym prądzie na ograniczanie wsp. wypełnienia. Do tego potrzeba b.złożonego układu.

Zobacz układ L297. Zawiera sterownik do L298 i umożliwia sterowanie prądowe, czyli właśnie zadanie jaki prąd maksymalnie może przez silniki płynąć.

To dziękuję za wszystkie odpowiedzi ale widzę że nie da się ograniczyć prądu. Więc zostawiam ten mostek i kupie jakiś gotowy o większym prądzie albo zrobię na mosfetach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...