pierkoo Napisano Marzec 8, 2011 Udostępnij Napisano Marzec 8, 2011 witam,elektroniką troche sie interesuje ale w programowaniu jestem zielony. Zakupiłem programator stk500 http://sklep.avt.pl/p/pl/482164/programator+usb+dla+avr.html próbowałem wykorzystać 2 programy - bascomavr i sinaprog niestety żadnym nie udało mi sie tego dokonać ;( taki komunikat pokazuje mi sinaprog przy jakiejkolwiek akcji: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51 avrdude done. Thank you. a bascomavr podczas programowania wyrzuca błąd ze nie znaleziono pliku "nazwaprojektu.eep" kontroler to atmega88-20pu prosze o pomoc bo bardzo mi zależy na uruchomieniu tego wszystkiego pozdrawiam Piotrek
Kangurek Marzec 8, 2011 Udostępnij Marzec 8, 2011 No właśnie, zobacz czy podłączyłeś wszystkie nóżki odpowiednio pod zasilanie i pod programator. Ewentualnie możesz zobaczyć ponyprog. Z tym, że nie wiem czy jest na USB... Ale mi na LPT działa świetnie [ Dodano: 08-03-2011, 23:00 ] Jeszcze mi przyszło do głowy takie coś: skompilowałeś program? Jeśli nie to się nie dziwię, że nie potrafi znaleźć pliku "nazwaprojektu.eep". Pamiętaj, żeby w opcjach ustawić jakiego programatora używasz i jaki masz mikrokontroler, bo bez tego Ci nie zaprogramuje.Jednak z komunikatu wynika co innego. Ale dla pewności zobacz.
esiu_ Marzec 8, 2011 Udostępnij Marzec 8, 2011 Mam wrażenie że problem jest o wiele bardziej banalny i nie jestem pewny czy takie coś by wypluł ale wybrałeś zły programator w avrdude masz stk500 a potrzebujesz wybrać stk500v2. spróbuj takie coś avrdude -p /właściwa nazwa procka/ -c stk500v2 -u -Uflash:w:/kod wynikowy/.hex:a jeżeli konsola wypluje ci błędy to znaczy że problem związany jest z prockiem /właściwa nazwa procka/ to znajdziesz w manualu np dla atmegi 128 to m128 /kod wynikowy/to komentarza nie wymaga:) Jeżeli pójdzie z konsoli to znaczy że programy które używasz wymagają przekonfigurowania ustawień programatora.
pierkoo Marzec 9, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 9, 2011 zasilanie do atmegi podłączyłem, po dlugiej walce z bascom avr po skompilowaniu programu i próbie wgrania go wyrzuca mi błąd że wykryty mikrokontroler to nie jest atmega88 ;/ sam już nie wiem co mam zrobić, atmega jest nowa prosto ze sklepu ;( kompiluje program, dostaje komunikat ze kompilowanie zakończone sukcesem i próba zaprogramowania kończy się komunikatem o braku pliku .eep
Naelektryzowany Marzec 15, 2011 Udostępnij Marzec 15, 2011 plik .eep to zawarość pamięci eeprom. Niewiem co za program próbujesz wgrać ale, utwórz najpierw nowy projekt w bascomie i wpisz tylko "szkielet programu" bez używania pamięci eeprom itp: $regfile = "m88def.dat" $crystal = 'częstotliwość do loop end Nie potrafię zinterpretować błędu ale: -czy programator łączy się z procesorem (czy migają diody) i czy zainstalowałeś sterowniki do ft232 -czy próbowałeś ustawić slow sck (mam stk500 ale bez ft232 tam mam taką zworkę, jedna z ATmeg prosto ze sklepu nie chciała się zaprogramować, pomogło założenie zworki-szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, w twoim progsie nie widzę zworki, może rozwiązano to inaczej) -czy podłączyłeś na pewno wszystkie linie programatora? -do pierwszego programowania radzę użyć zasilania z usb, wtedy mamy pewność, że stany logiczne programatora i megi są takie same. -Jaki programator wybrałeś w bascomie "STK500 native driver" nie wymaga do współpracy avr studio, natomiast druga pozycja programatora STK500 tak. Dziękuję i pozdrawiam -możliwe też że twoja mega jest niesprawna fabrycznie (mało prawdopodobne), ale z tego co czytałem możliwe. Sam się z czymś takim nie spotkałem, chociaż programowałem przynajmniej dwadzieścia-pare różnych avrów.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »