feriar Napisano Marzec 12, 2011 Udostępnij Napisano Marzec 12, 2011 Cześć,mam pytanie otóż, chcę chce przestawić procesor Atmega48-20PI na zewnętrzny kwarc 8MHz. Miałby on chodzić tak żeby nie było opóźnień w przetwarzaniu komend tzn. kliknę i od razu jest wykonywania komenda bo czekanie tą ~1sekunde na wykonanie kolejnej funkcji jest trochę drażniące. przeglądałem ustawianie fusów i znalazłem takie coś: [kliknij aby powiększyć] bardzo mi zależy żeby to działało jak trzeba i oczywiście nie chcę zablokować proca 🤣 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Marzec 12, 2011 Udostępnij Marzec 12, 2011 Tutek w podpisie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
feriar Marzec 12, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 12, 2011 aha, czyli według twojego [kwarc 8MHz kond 22pF] 1. tabelka CKSEL3 = 1 CKSEL2 = 1 CKSEL1 = 1 CKSEL0 = 1 2. tabelka CKOPT = 1 CKSEL3 = 1 CKSEL2 = 1 CKSEL1 = 1 3.tabelka CKSEL0 = 1 SUT1 = 1 SUT0 = 0 czyli dla mojego procka to EXT. CRYSTAL OSC.,:8MHz STARTUP TIME PWRDWN/RESET: 16K CK /14 CK + 4.1ms; [CKSEL=1111 SUT=10] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Marzec 12, 2011 Udostępnij Marzec 12, 2011 Ściągnij Burn-o-mat, tam na pewno nei zablokujesz. Ustawiasz Low power crystal oscillator, wybierasz częstotliwość, wyłączasz opcję dzielenie częstotliwosci przez 8 i programujesz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
GruX Marzec 12, 2011 Udostępnij Marzec 12, 2011 mam pytanie otóż, chcę chce przestawić procesor Atmega48-20PI na zewnętrzny kwarc 8MHz.Miałby on chodzić tak żeby nie było opóźnień w przetwarzaniu komend tzn. kliknę i od razu jest wykonywania komenda bo czekanie tą ~1sekunde na wykonanie kolejnej funkcji jest trochę drażniące. O czym Ty w ogóle piszesz? Po pierwsze mega48 ma wbudowany oscylator 8MHz, tylko fabrycznie ma zaprogramowany bit odpowiedzialny za dzielenie przez 8. Po drugie jakie czekanie 1s ? Dla mnie brak podstawowej wiedzy i brak umiejętności czytania, po raz któryś. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
feriar Marzec 12, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 12, 2011 Po drugie jakie czekanie 1s ? tak ~1s wiem co pisze brak umiejętności czytania, po raz któryś czytania ale czego datasheeta ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Marzec 12, 2011 Udostępnij Marzec 12, 2011 hmm, właśnie, na co ta jedna sekunda? Maksymalny czas czekania to chyba 64ms+64k cykli zegara, czyli przy 1MHz w sumie 128ms. Niespeclalnie dużo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
feriar Marzec 12, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 12, 2011 niby tak powinno być ale jak próbuje wykonać kolejną komendę to tak sekundę muszę czekać. A ten burn-o-mat to do czego jest to nakładka [pytam się co piszę w telefonu także trochę lipa] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Marzec 13, 2011 Udostępnij Marzec 13, 2011 Do avrdude. A z tą sekundą to masz coś nie tak z programem. Albo nawrzucałeś funkcje opóźniające, albo masz gdzieś bardzo długą pętlę lub źle zrobiony pooling. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »