pawelpawel Napisano Kwiecień 14, 2011 Udostępnij Napisano Kwiecień 14, 2011 Od niedawna zająłem się robotyką i zaprogramowałem Attiny2313 w bascomie. Wszystko ładnie się zaprogramowało ale jak włączyłem robota (ma omijać przeszkody) uC nie reaguje na sygnały z czujniów i cały czas jedziwe do tyłu i skręca (domyślnie powinien jechać do przodu dopuki nie natrafi na przeszkodę. Wtedy cofa się i skręca). A to program: $regfile = "attiny2313.dat" $crystal = 4000000 Config Portd = Input Portd = &B0000000 Config Portb = Output Portb = &B00000000 Do If Pind.0 = 1 Then Portb.0 = 1 Portb.1 = 1 Wait 2 Portb.0 = 0 Portb.1 = 1 Wait 2 Portb.0 = 0 Portb.1 = 0 End If If Pind.1 = 1 Then Portb.0 = 1 Portb.1 = 1 Wait 2 Portb.0 = 1 Portb.1 = 0 Wait 2 Portb.0 = 0 Portb.1 = 0 End If Loop End Myśle że to uC jest uszkodzony chociaż normalnie się programuje. Źle napisałem program czy uC jest uszkodzony? __________ Komentarz dodany przez: Nawyk Na przyszłość używaj znaczników [ code] Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Kwiecień 14, 2011 Udostępnij Kwiecień 14, 2011 Bez schematu pozostaje wróżenie z fusów. Skąd mamy wiedzieć, że dobrze wszystko podłączyłeś? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawelpawel Kwiecień 14, 2011 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 14, 2011 Sory że przedtem nie dałem ale skan mi nie działa za dobrze i na nowo musiałem go narysować. Sprawdzałem oscyloskopem czy kwarc działa lecz nic nie pokazał. Kupiłem więc drugi uC, zaprogramowałem go lecz dzała dokładnie tak samo jak ten wcześniejszy. Mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie popełniłem błąd? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź