Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czy ktoś korzystał z tego programu? Jeśli tak to jakie wrażenia? Interesuje mnie w szczególności, jak odbywa się pisanie driverów do własnego hardware'u i ogólnie integracja softu z własnym robotem.

No tutoriale już widziałem, byłem ciekaw czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami.

Stworzenie programu wgrywanego na robota. Tzn. robot ma na pokładzie kompa z Atomem i Windowsem, który to komp będzie z kolei wysyłał komendy do płytki sterującej silnikami itp.

A, w ten sposób.

Jeśli chodzi o moje subiektywne odczucie, to trochę mnie ten program irytował.

(robiłem coś w ramach przedmiotu na uczelni)

Łączyłem kablem USB komp <-> Arduino na robocie(prosty LF), cała komunikacja musiała być opisana i na Arduino, i w odpowiednim pliku w MRDS - to dostałem zrobione od prowadzącego (z firmy JTC - dlatego niestety nie mogę tego umieścić), sam bym tego nie dał rady opisać, bo w ogóle nie mam o tym pojęcia.

Ale jak się w tym orientujesz i znasz C# (lub dobrze C++) to pewnie nie będzie dużym problemem to ogarnąć. W helpie w sumie jest to w miarę wytłumaczone na przykładach.

Największym problemem wg mnie będzie opisanie serwisu odpowiadającego za komunikację z płytką sterującą silnikami itd. Może dlatego, że nie mam pojęcia jak by to miało wyglądać😉

U mnie na uczelni jeden doktorant z tego magisterkę robił i ten program ma naprawdę duże możliwości, tylko trzeba odpowiednio dużo czasu poświęcić na helpa.

Eh, trochę się naprodukowałem:P

Życzę powodzenia!

mactro, właśnie buduje podobnego robota. Platforma mobilna a na niej płyta z intel atomem i kontroler ruchu Kinect. Całym robotam będzie sterował ROS (Robot Operating System) działający pod linuxem. Jak na razie nie ogarniam pisania czegokolwiek w ROSie:P

Robota wykonałem z profili aluminiowych i stalowych blaszek. Obecnie jestem w trakcie wymiany silników na mocniejsze bo te z Pololu nie dają rady (robot sporo waży!) i projektowania nowego sterownika silników. Robocik na razie wygląda tak:

Jaką masz płytę z intel atomem?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...