Skocz do zawartości

Proste ramię sterowane zdalnie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich.

Na wstępie może zaznaczę, że jestem dość nowy w tematyce, proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym zbudować niewielkie, proste ramię osadzone na platformie, które mogłoby poruszać się w górę i w dół. Zakończone byłoby takim jakby chwytakiem. Rozumiem, że potrzebowałbym dwa silniczki - 1 do ruchu samego ramienia góra-dół i 1 do "ściskania" i "zwalniania" chwytaka. Moje pytanie jest takie:

Używając standardowego silnika z przekładnią np. takiego jak tu:

http://www.bajansklep.com.pl/sklep/121

w momencie, gdy wysteruję sobie ramię, aby się podniosło np do 45° i dajmy na to puszczę przycisk sterujący, to czy dobrze rozumuję, że pod wpływem własnego ciężaru ramię zacznie mi z powrotem opadać? Czego użyć, aby zapobiec takiej sytuacji tzn, żeby silnik kontrolował jakby swoje położenie i nie pozwalał na jakikolwiek ruch, o ile nie dostał impulsu do zadanego ruchu? Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem o co mi chodzi.

Schemacik zamieszczam dla lepszego zrozumienia koncepcji 🙂

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Bardziej proponowałbym ci serwa. Nie napisałeś, jaka ma być masa chwytaka i jaką masę ma podnosić ale myślę że serwa typu standard wystarczą. Przy serwie podajesz impuls o określonym czasie i serwo obraca się do odpowiedniego kąta i tak zostaje.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli takie serwa w ten sposób właśnie działają. Co do masy do dźwigania, to raczej nic specjalnego - max 50g. Same ramię tez chciałbym, aby było jak najlżejsze. W założeniu robocik ma być sterowany zdalnie i oparty na ruchomej platformie. Do tego ma być niewielkich rozmiarów więc i masa udźwigu nie będzie jakaś wielka. Ot jakieś klocki starczy że udźwignie 🙂

Co do łamania ramienia:

Jeśli bym w połowie je złamał, to musiałbym dodać kolejne serwo do sterowania tym punktem - wtedy rośnie waga ramienia i wydaje mi się, że nie będę miał na to czasu. Wiem, że lepiej by to wtedy wyglądało i działało...

A co do samych serw, to macie jakieś sprawdzone, które możecie polecić? Najlepiej, żeby były małych rozmiarów. I jeszcze oczywiście pytanie - czy nimi można także sterować np. mostkiem H aby uzyskać obroty w zadanym kierunku? Czy może w ich przypadku od razu można zadać kierunek obrotów?

Cały urok serwa polega na tym, że zadajesz mu pozycję, a nie tylko, w którą stronę ma się obracać. Nie potrzebujesz do tego mostka H, a tylko podajesz sygnał o odpowiednim przebiegu wygenerowanym np. z pomocą mikrokontrolera. O serwach możesz poczytać w tym poradniku. Co do sklepu gdzie można serwa kupić, takie w rozmiarze standard mam w moim sklepie serwo standard. W przyszłym tygodniu powinienem też już mieć mniejsze serwa w rozmiarze micro.

Gdybyś zdecydował się jednak zwiększyć neico udźwig swojej konstrukcji, to idealnym rozwiązaniem byłoby serwo do robotów, które ma orczyk z dwóch stron.

• 7 miesiące później...

Myślę że gdybyś do przedstawionego silnika zamocowanego wahliwie w wieży ramienia zaimplementował pręt gwintowy i wahliwie zamocowana nakrętka na ramieniu rozwiązała by problem nawet znacznego udźwigu. Pozycjonowanie załatwi układ optyczny z myszki + odpowiedni kontroler. Serwo prościej, tylko udźwig kiepski. Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...