Skocz do zawartości

Platforma zdalnie sterowana

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Buduję platformę zdalnie sterowaną za pomocą bluetooth. Sterowana będzie z laptopa wyposażonego w bluetooth. Platforma będzie zawierać moduł btm222( link poniżej) ,a następnie sygnał przejdzie do Atmegi , która będzie wyposażona w UART. ATmega będzie podłączona do silników sterujących. Moje pytanie brzmi : Czy dobrze myślę? Czy tak to powinno być złożone? ( Czy trzeba coś jeszcze dodać?). Zna ktoś może stronę , gdzie jest szczegółowo napisane jak napisać UART?

Z góry dzięki. 😃

http://sklep.avt.pl/p/pl/485368/modul+bluetooth+class1+spp.html

Ja bym atmegi nie podłączał bezpośrednio do silników, tylko bym nią sterował sterownikami silników. Moduł BT z tego co kojarzę potrzebuje jeszcze kilka elementów, np. antenę (możliwe, że kawałek ścieżki też się nada).

UART na AVRy: są gdzieś w necie gotowe biblioteki, łatwe do użycia. Poza tym dokumentacja

Na PC: pod linuksem to kaszka z mleczkiem (naprawdę!), pod Windowsem to troszkę droga przez mękę, ale jest sporo podobieństw.

W obu przypadkach google.pl pomoże. W tym drugim warto zajrzeć na MSDN.

Na laptopie musisz mieć zainstalowany jakiś program do robienia portów szeregowych bluetooth. Np. Bluesoleil, ale ma on pewne ograniczenia transferu w wersji darmowej.

"Ja bym atmegi nie podłączał bezpośrednio do silników, tylko bym nią sterował sterownikami silników."

Mógłbyś trochę jaśniej wytłumaczyć bo nie wiem czy myślę o tym co chciałeś mi powiedzieć.?

• 2 miesiące później...

Właśnie jestem w trakcie pisania w Delphi programu do sterowania platformą mobilną, poprzez BTM222 (konkretnie BTM220). Na platformie mobilnej podobnie jak u Ciebie, płyta główna z Atmegą32 L298N. Plus zestaw IN/OUT do uniwersalnego wykorzystania. Takie uniwersum.

Więc gdyby były jakieś informacje, czy pytania na temat programu i komunikacji z chęcią wymienię się doświadczenia.

W Delphi (w C++ też oczywiście) jest fajny komponent do obsługi portu RS. Wystarczy dosłownie kilka linijek kodu i komunikacja jest gotowa.

U mnie mam już napisaną cześć odpowiedzialną za konfigurację i nawiązywanie połączenia. Na brudno sprawdzałem już algorytmy i sposoby odczytu danych do wysyłki (prędkość, skręty i dodatkowe urządzenia do załączenia). Program nie będzie się opierał jedynie na 4 przyciskach - przód, tył, lewo, prawo.

Wartości będzie odczytywał w sposób ala'analogowy i tak będę sterował prędkością i skrętami. Będzie się to odbywało na zasadzie ruchów myszką po danym poluj.

Pozostało połączyć to już mam z poprzednimi doświadczeniami i zastanowić się nad sposobem utworzenia z tego paczki danych, które będą wysyłane, aby dały się łatwo rozłożyć na poszczególne wartości już w procesorze platformy.

Program pozwoli również łatwo zorganizować kanał zwrotny z platformy do komputera i zbierać na przykład dane z czujników. Ale to już po uruchomieniu całości...

Marcin

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...