Skocz do zawartości

Czujniki Sharpha, a oprogramowanie ich ?

Pomocna odpowiedź

Takie pytanie - uzależniałeś jakoś wskazania od faktury i koloru materiału, z którego zrobiona jest "przeszkoda"? Mi dla czerni i bieli wychodziły dosyć widoczne rozbieżności przy zdejmowaniu charakterystyk z Sharpów.

Jakiś czas temu robiłem taki pomiar. Charakterystyka wychodziła inna przy różnych oświetleniach i różnych kolorach, ale pomiar był minięty o jakieś 1 cm, co przy tym czujniku można sobie podarować, większej dokładności za tą cenę nie będziemy mieli.

Jeszcze tak wracając do metody obliczania dystansu, to ja porównywałem dane z czujnika z danymi z tablicy. Rozwiązanie pamięci chłonne, ale szybkie i proste.

Całe moje doświadczenie było opisane w artykule na diodzie, było to chyba dwa lata temu.

Tzn, mi się wydaje że możliwe jest uzyskanie błędu +/- 0,5 cm, ale nie więcej.

Ale faktycznie bardzo wiele zależy od koloru i faktury materiału, np. dla mojego budzika i czarnej obudowy kardridza z C64 różnica w wyniku pomiaru na tej samej odległości wynosiła aż 2 cm, czyli sporo.

Ale mózg dosłownie stanął mi dęba jak z ciekawości ten sam kardridz odchyliłem o kilkanaście stopni od pionu (jakieś 10 do 15°). Nagle się okazało że pomiary są niebywale bliskie prawdy.

Przy czym chciałbym podkreślić że ja mam czujnik przymocowany do statywu (uchwytu), przeznaczonego do lutowania płytek drukowanych i jest ustawiony pionowo, a nie poziomo, co też może mieć pewien wpływ na pomiary.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...