Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam problem, otóż gdy chce uruchomić AVRDude, to wyskakuje tylko okienko cmd i po sekundzie znika. Gdy uruchomię jeszcze raz sytuacja się powtarza.. Miałem formatowany komputer, przed formatowaniem uruchamiał się normalnie. Co może być nie tak?

Mam Win XP.

Pozdrawiam.

Bo AVRDUDE to program konsolowy. Wywołuje się go z konsoli z odpowiednimi parametrami. Najlepiej ściągnij sobie jakiś GUI i będzie po problemie.

Avrdude działa tak jak powinien, jak chcesz zobaczyc to co wypisał, to uruchom go w konsoli DOSu, czyli Start->Uruchom-> wpisujesz CMD i [Enter], nastepnie wpisujesz komnedy aby uruchomić AVRDUDE.

Ja sobie stworzyłem makra do obsługi Duda.

U mnie tez burn-https://www.forbot.pl/forum/posting.php?mode=reply&t=5813o-mat nie działał. Polecam nakładkę - nakładkę. Może i niewiele opcji, ale działa bezproblemowo;)

Zamiast avrdude-GUI polecam SinaProg - w moich tematach jest artykuł z instrukcją obsługi (dlaczego SinaProg, a nie avrdude-GUI też już kilka razy pisałem)

• 2 tygodnie później...

Teraz mam taki problem.

Otóż jak podłączam programator do układu, to gdy układ jest zasilany z akumulatorów dioda gaśnie. A jak ustawie zasilanie z programatora, dioda w ogóle się nie świeci. Oczywiście nie mogę zaprogramować ponieważ nie ma komunikacji z uC.:/ Gdzie może być błąd?

Oto moja płytka :

• 2 miesiące później...

Sprawdź czy masz dobrze podpiętą wtyczkę od programatora, tzn czy po podpięciu programatora nie zamieniasz plusa zasilania z minusem. U siebie miałem ten sam problem, wtyczka, którą zamontowałem na płytce była lustrzanym odbiciem prawidłowego połączenia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...