Skocz do zawartości

Schemat do sprawdzenia

soban

Pomocna odpowiedź

Witam. Jest to płytka którą chciałbym zastosować w 1 robocie Minisumo. Płytka będzie wykonywana w zakładzie dlatego chciałbym mieć pewność że nic nie sknociłem. Proszę o rzucenie na nią oka i dodanie ewentualnych komentarzy. Za wszelką pomoc/poprawę wielkie dzięki.

wg typowego zastosowania mostków z noty zasilanie VM też powinno być filtrowane. W nocie jest 0,1uF zwykły i 10uF elektrolit

przy resecie brakuje również kondensatora do niwelowania efektu drgań styków

• Lubię! 1

Nie polecam stosowania DIP switch-a na wejściu zasilania - za duży prąd. Nie wiem o co ci chodzi z tym LM317, ale on potrzebuje rezystorów pomiędzy ADJ, a GND oraz ADJ i OUT. Musisz je tam dodać w zależności od napięcia na wyjściu. Co do odkłócania styków na wejściu RESET to nie jest to konieczne. Według specyfikacji TSOP-a kondensator musi być elektrolityczny i polecam 100µ. Musisz dać jeszcze kondensatory pomiędzy Vcc, a GND mikrokontrolera oraz pomiędzy AVCC i GND, AREF i GND. Nie łącz AVCC z AREF (chyba, że chcesz mieć napięcie referencyjne równe 5V)! Dławik musi być tylko na AVCC. Tak dla ścisłości i zasadami rysowania schematów to zasilanie zawsze rysuje się w górę, a masę w dół. Poza uwagami Hudyvolt-a to chyba wszystko jest OK

• Lubię! 1

piotreks-89 ten stabilizator wybrałem tylko ze względu na obudowę DPACK na nic więcej : )

Nie łącz AVCC z AREF (chyba, że chcesz mieć napięcie referencyjne równe 5V) - Tak dokładnie tyle chcę : )

Dzięki za resztę podpowiedzi : )

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.