Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Ponieważ będzie to mój pierwszy robot nanosumo. Można powiedzieć że będzie testowy. Na jego podstawie będę później budował coś poważniejszego. A poza tym skoro można zrobić LF na attiny13 to nanosumo na attiny2313 tym bardziej 😋

Cena to akurat ma małe znaczenie. W atmega8 miałem problemy z zasilaniem i kondensatorami na nim, oczywiście da się to zrobić (co potwierdzają inne konstrukcje) ale nie należę do osób które lubią siedzieć kilka godzin nad pcb 😃

Chyba jednak zostanę przy attiny2313. Jak myślisz lepiej zastosować 2 czujniki na jednej ścianie (możliwość określania położenia prawo, lewo, środek) czy dwa na przeciw siebie (atak czujnikiem który pierwszy zauważy przeciwnika)?

Nie zmieszczą wiem że były uwzględnione w schemacie dostępnym trochę postów wcześniej ale teraz nawet o tak "genialnym" rozwiązaniu nie myślę 😋. Jednak na dwa mam przygotowane miejsce, dlatego się pytam jak je najlepiej umieścić dwa koło siebie czy na dwóch przeciwnych ściankach?

small-man myślę, że musisz sobie sam to rozpatrzyć, czy wolisz, żeby robot był "inteligentniejszy" (w sensie wykrywał boki - prawy, lewy, środek) czy bardziej orientował się w kierunkach przód/tył. Każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety. Ja bym wybrał jednak "inteligencję". Przecież gdy robot nie będzie widział przeciwnika to się obróci o 360* i go poszuka czujnikami 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...