Skocz do zawartości

Kilka pytań

bartekwr1335

Pomocna odpowiedź

Szykuję się do budowy LF. Mam kilka pytań, mianowicie:

1. Gdzie można dostać tarczę tnącą do miniwiertarki? (w internecie)

2. Mam kwarc 8.6016. W konfiguracji BASCOMA wpisać 8601600?

3. Posiadam akumulator Ni-Cd 700mAh 4,8V. Czy mogę zastosować stabilizator L7805?

4. Czy macie jakieś pomysły jak zamontować koła na wał zwykłego silniczka? Myślałem o piaście stosowanej w modelarstwie. Co wy na to???

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

ad.1. Szukaj raczej pod hasłami "tarcze tnące","miniSZLIFIERKA"

Aledrogo/Casto/ bywają całe zestawy w Nettto

ad.3. Odpuść sobie pojedynczy rezystor bo przy zmiennej wartości pobieranego prądu będzie ci pływało napięcie (kiedyś niejaki pan Ohm o tym pisał 😋). Tak na serio to przy niewielkim poborze prądu to najprostszy stabilizator w postaci zenera na 5,1V i rezystor powinien wystarczyć (przy liczeniu rezystora pamiętaj, że przez diodę też płynie prąd :>).

ad.4. Rozwiązanie najprostsze i najgorsze jakościowo to felga wciskana na wał. Oczywiście przy większych siłach/prędkościach i wyrobieniu po kilkukrotnym wkładaniu jest lipa. Zazwyczaj stosuje się dodatkową śrubę dociskającą wał do felgi, która jest umieszczona wzdłuż promienia felgi- tak jak np. w popularnych mocowaniach POLOLU. Jeżeli jest wymagana BARDZO wysoka dokładność stosuje się 2 takie śruby pod odpowiednim kątem.

Niestabilizowane napięcie zasilania elektroniki w układzie gdzie będą jeszcze silniki nei jest najlepszym pomysłem. Jeśli nie chcesz zmieniać akumulatora, to proponowałbym zrobić elektronikę na 3,3V.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.