misiek1994 Napisano Lipiec 2, 2008 Udostępnij Napisano Lipiec 2, 2008 Przedstawiam wam artykuł, dzięki któremu (jeśli jeszcze nie umiecie) nauczycie się tworzyć własne płytki drukowane. Zdjęcia sa tam dość nowe (wczorajsze, jeszcze gorące:D:D:D). Artykuł miałem zamieścić wczoraj, ale nie wyszło. Opisuje w nim metode "żelazkową" Tak jak zwykle uwagi, sugestie na misiek1994@gmail.com lub gg 8752941. Pozdrawiam Termotransfer.zip 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 2, 2008 Udostępnij Lipiec 2, 2008 Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką. Po 1: Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym. Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy. Po 2: Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy. Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam Po 3: Wydłubujemy cyrklem resztki papieru, Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
misiek1994 Lipiec 2, 2008 Autor tematu Udostępnij Lipiec 2, 2008 Witam, nie jest do końca w tym Twoim poradniku wszystko tak jak powinno być, narazie przenoszę do zupełnie zielonych, tam się bardziej przyda ten temat, tutaj mają być umieszczane artykuły powiązane z robotyką. Po 1: Na drukarce laserowej drukujemy rozmieszczenie ścieżek (odbicie lustrzane), wycinamy je. Wydruk musi być na papierze kredowym. Nie prawda, drukując z eagla płytkę jednostronną (warstwa bottom)drukujemy płytkę normalnie, lustrem drukuje się tylko warstwę TOP i opisy. Po 2: Bierzemy we własne łapki gorący laminat, a następnie baaaardzo szybko (by się nie poparzyć) lecimy do łazienki. Zostawiamy to na ok. 15 minut w wodzie, a po upływie tego czasu ściągamy papier kredowy. Zostawiamy w gorącej wodzie z proszkiem do prania, na tyle długo, żeby papier odszedł sam Po 3: 5. Wydłubujemy [b]cyrklem[/b] resztki papieru, Czy to nie przesada, można uszkodzić ścieżki, lepiej delikatnie zetrzeć papier opuszkami palców. Po pierwsze: nie wiem, czy zauważyłeś, ale w moim wykonaniu była płytka smd. Po drugie i trzecie: ja właśnie tak robie i nigdy nie zepsułem ścieżek!!! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Lipiec 2, 2008 Udostępnij Lipiec 2, 2008 misiek a więc zaznacz w poradniku że odbicie lustrzane dla smd i opisu a bez odbicia dla przewlekanych Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
misiek1994 Lipiec 2, 2008 Autor tematu Udostępnij Lipiec 2, 2008 poprawiłem. A tak wogóle to czy ten artykuł bierze wreszcie udził w konkursie, czy nie?? I czy ewentualnie, gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat 😋) to mógłby brać? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 2, 2008 Udostępnij Lipiec 2, 2008 Zaraz przeczytam, jak poprawiłeś 😉 Ciężko będzie z tymi Twoimi artami w konkursie, na razie się wstrzymałem z decyzją, powiedziane jest dokładnie że musi to być artykuł związany z robotyką, a Twoje texty są powiązane z elektroniką. gdybym teraz zrobił robocika na bramkach logicznych (rezerwuje temat 😋) to mógłby brać? Jasne, ale musiałby to być artykuł, w którym opiszesz jak to działa jak to zrobiłeś itd, nie wystarczy sam schemat i fotki 😉 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
misiek1994 Lipiec 2, 2008 Autor tematu Udostępnij Lipiec 2, 2008 No wiecie, ja wole żeby zielony wiedział jak lutowac, co to bramka, znał podstawowe elementy elektroniczne, a nie wiedział jak zbudowac przekładnię (to dopiero później). Robotyka to również dział elektroniki. Uważacie, że początkujący prędzej zroi robota znając mechanikę, czy elektronikę? Elektronika jest trudniejsza i to na niej według mnie trzeba się skupić! ** Dodano: 2008-07-02, 14:04 ** Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje! A i moge wiedzieć kto z modów jest za mną, a kto przeciw mnie?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 2, 2008 Udostępnij Lipiec 2, 2008 No tak, ale konkurs jest związany z robotyką, nie możemy się skupiać tylko na osobach, które "chwytają lutownice za złą stronę", chcemy mieć materiały wartościowe dla osób, które znają na elektronikę i mechanikę, a chciałyby pogłębić swoja wiedzę w dziedzinie robotyki. Napisz coś co jest związane z robotyką i nie będzie problemu, nie liczy się ilość tylko jakość. Zresztą mówiąc o konkursie administracja (tak to zinterpretowałem) miała na myśli przede wszytskim edukacje! Tak, ale w robotyce. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
misiek1994 Lipiec 2, 2008 Autor tematu Udostępnij Lipiec 2, 2008 jeszcze jdno. Umówmy się tak ja napisze jeden (może dwa) pożądny artykuł na temat robotyki, a wy mi zaliczycie do konkursu wszystkie. OK?? 😋 :-P 😋 :-P 😋 :-P Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 2, 2008 Udostępnij Lipiec 2, 2008 A co to za różnica? Ilość się nie liczy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Lipiec 2, 2008 Udostępnij Lipiec 2, 2008 Misiek nieliczy się ilośc ale poziom arta, a jeśli przykładowo masz dwa słabe i dwa mocne to średnią masz średnią 😉. Dlatego proponuję ci napisac jednego odjechanego i on będzie na konkurs potem jak ci się będzie chciało to napiszesz jeszcze jednego mocnego i tylko te dwa będą brac udział w konkursie 😉 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
misiek1994 Lipiec 3, 2008 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2008 Aaaaaaaaaaaaaaa... załapałęm wreszcie 😉 Rozumiem, że konkurs kończy się dokładnie 31lipca? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 3, 2008 Udostępnij Lipiec 3, 2008 Do 31 można przysyłać arty, wyniki będą kilka dni później. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
czasas Listopad 2, 2008 Udostępnij Listopad 2, 2008 ten wydruk musi byc drukarka laserowa?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Listopad 2, 2008 Udostępnij Listopad 2, 2008 Tak. Ale można użyć ksera. To na wypadek gdy nie masz laserówki, drukujesz atramentówką i kserujesz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »