Skocz do zawartości

[LineFollower] walliE. - worklog.

Pomocna odpowiedź

Witam !

Już wszystko mi się w miarę układa - dziś nauczyciel poradził mi, iż można by było zmienić wtyczkę programatora - wtedy schemat jeszcze nieco by się uprościł. Powiedział mi, iż w książce od BASECOMA miał różne schematy programatora min. 2x5 pin, 2x3 pin oraz 1x5 pin (lub 6 - tego nie pamiętał) - tu moje pytanie - ma ktoś może schemacik takiego programatora ? Bardzo ułatwiło mi by to sprawę.

noVak, to jak ułożysz piny zależy tylko od ciebie, minimalna ilość pinów potrzebnych do programowania to 6 (VCC, GND, MOSI, MISO, SCK, RESET). Później musisz tylko podłączyć odpowiednie piny z programatora do odpowiednich pinów układu.

BASECOMA

Ten język się Bascom nazywa, nie Basecom.

noVak poszukaj pod frazami: STK500 (USB), STK200 (LPT), SiProg (COM), Simple Programmer (LPT) 😉 Są różne schematy i to zależy tylko od ciebie jaką wybierzesz pinologię, ponieważ wszystkie muszą posiadać takie same wyprowadzenia [tzn Sck, Miso, Mosi, Reset, GND oraz VCC (niekoniecznie)]

Posiadam wszystkie z powyżej wymienionych programatorów, a korzystam tylko z SiProga 😉 Po prostu przyzwyczaiłem się do programu PonyProg2000 😃

minimalna ilość pinów potrzebnych do programowania to 6 (VCC, GND, MOSI, MISO, SCK, RESET)

VCC nie jest potrzebny, ale wtedy trzeba oczywiście zasilić układ w inny sposób (np. z zasilacza).

Do zmiany "pinologii" programatora potrzebujesz taśmy, złącza IDC10 i 5/6 pojedynczych złącz żeńskich goldpin na przewód (albo listwy - zależy jak sobie rozplanujesz położenie pinów złącza). Domyślnie większość programatorów posiada taśmy z dwóch stron zakończone IDC10 właśnie, na początku odradzałbym kombinowanie, bo w tych sygnałach łatwo się pomylić przy braku doświadczenia..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...