Skocz do zawartości

Problem z zaprogramowaniem mikrokontrolera

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Mam następujący problem. Mam problem z zaprogramowanie mikrokontrolera.

Wszystko było dobrze do czasu. Kupiłem nowy programator i nową Atmege8. Próbowałem też na innych procesorach Attiny2313. Program się kompiluje i ładnie wgrywa. Nie ma żadnych błędów a mimo to procek nie reaguje. Wpisuje najprostsze programy i nic się nie dzieje. Próbuje zasilania zewnętrznego i wewnętrznego i nic. Co może być przyczyną?? bo już nie mam siły z tym. Mój programator to STK500v2.

Z tego co pamiętam, to stk500v2 może pracować w trybie HID (w każdym razie mój model) i jest rozpoznawany przez każdego Windowsa, rozmawia z każdym uploaderem (choć nie ma w tym trybie integracji z AVR Studio niestety).

Natomiast matrix760, podrzuć schemat połączeń,bo skoro uploader nie krzyczy nic o błędach, wyświetla się na koniec informacja, że zaprogramowano poprawnie, to mogą być problemy z zasilaniem, podłączeniem RST, peryferiów do testów...

Kod też mógłbyś zamieścić, nawet ten najprostszy może mieć jakiś błąd

No ja ze swoim stk500v2 miałem troszke kłopotów z powodu sterowników, 🙂 ale w sumie to spróbuj jeszcze odpiąć wtyczkę programatora 😃. Bo w moim staruszku jest tak że jednego razu sobie prawda zwarcie zrobiłem i od tego momentu programuje normalnie ale musze potem odpiąć od niego kabel bo inaczej układ nie działa.

Programuje w środowisku win_avr a konkretnie w programmers notepad. Program się wygrywa bo mi pisze,że jest ok na końcu:

avrdude: verifying ...

avrdude: 102 bytes of flash verified

avrdude done. Thank you.

> Process Exit Code: 0

> Time Taken: 00:03

Wgrywam chociażby najprostszy program:

#include <avr/io.h>

int main(void)

{ 

DDRD |= 0xff;

while(1) 

{

PORTD |= 0xff;

}}

mam gotową płytkę do programowania. Dodam, że na innym komputerze u kolegi działa to. No może powinienem zmienić laptopa.....? ale chyba na to wychodzi:(

[ Dodano: 12-12-2011, 22:52 ]

Dodam jeszcze, że wszystko działało. Myślałem, że to programator to kupiłem nowy taki sam. Pózniej kupiłem nową Atmegę i dalej to samo.... Podpinałem też do płytki stykowej i też nie działa.

[ Dodano: 12-12-2011, 22:54 ]

Programator jest od firmy And-tech

Sprawdź ustawienia magistrali szeregowej. Skoro u kolegi działa a u ciebie nie to może być to kwestia ustawień...

Miałem identyczny problem z tym samym programatorem. Wystarczyło wejść w menadżera urządzeń i ustawić baud na mniejszą wartość. I tą samą w oknie programowania bascoma "nie wiem jak jest w twoim środowisku", ale podobne ustawienie muszą gdzieś być. Prog. zainstalowany z fabrycznych sterowników, pracuje w trybie emulującym port com.

Nie doczytałem się, czy sprawdzałeś sygnał na resecie. Bardzo prosta acz wredna sprawa, jak się zewrze z różnych powodów go do masy. Wszystko się elegancko programuje,żadnych błędów, ale procek nie wstaje, bo jest cały czas w stanie resetu. No i jeszcze idiotyczne pytanie- po czym wnosisz, że procek nie działa?co masz podpięte pod ten port? Sprawdzałeś napięcia na procku, poprawność zasilania samego układu? Rozumiem, że upatrujesz przyczyny w sofcie, ale przy tym programie i poprawności kompilacji to raczej nie ten trop.

To że jest to gotowa płytka do programowania nie oznacza, że elektronicznie jest w 100% poprawna.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...