Skocz do zawartości

Zewnętrzny rezonator 4MHz i Attiny2313

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej wszystkim! Mam pytanie odnośnie attiny2313 i fusebity... czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak skonfigurować fusebity aby procesor pracował z zewnętrznym rezonatorem 4MHz i 2 kondensatorami 33pF? (uzywam bascom AVR)

to wiem.. tylko chodzi mi o dokładne wytłumaczenie które fusebity, bo już raz próbowałem sam i skończyło się na tym ze musiałem iść po następny µprocesor...

Ja też mam ten problem. W nocie pisze żeby ustawić 0000, po ty ustawieniu procek padł 🙁

^ to polecenie dla kompilatora, a nie dla mikroprocesora, aby uC pracował z 4Mhz należy to ustawić w FuseBitach.

Ponieważ kurs opierał się na At90s2313, który nie miał wewnętrznego oscylatora, tak na marginesie w tej książce też nie ma słowa o poleceniach takich jak $crystal czy $regfile.

hm... chyba ma się udało ustawić i nie zrypać procka ;]

a więc:

Fusebit C -> 1:Divide clock by 8 disabled

FusebitKLA987 -> 011101: Ext. Crystal Osc:, Frequency 3.0-8.0 Mhz; Start-up time 14 CK + 0ms; [CKSEL=1101 SUT=01]

reszty nie zmieniałem 🙂 testowałem jak miga dioda (polecenie wait) i muszę powiedzieć że czas wynosi coś około 1s, ale to chyba wina samego polecenia wait gdyż podobno nie jest ono zbyt dokładne 😉

a własnie... 😋 i co to jest to Start-up time 14 CK + 0ms ? bo tam jest jeszcze jedno z +65ms chyba, ale dioda dosłownie "na oko" migała tak samo

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...