Skocz do zawartości

Podłączenie LCD do atmega 128

Pomocna odpowiedź

Tylko się nie denerwować 😋

O to nie musisz się martwić 🙂

Tylko się nie denerwować 😋 ale co to jest , co to znaczy ten Q2 ? Dla mnie to tylko litery... 🙄

To spójrz na schemat, który sam załączyłeś w linku podanym przeze mnie.

EDIT:

Dlaczego skasowałeś ten schemat w tym poście?: https://www.forbot.pl/forum/postlink/57717.htm#57717

Teraz wszystkie uwago piotreks-89 i moja odnoszą się do czegoś czego już nie ma.

Tamten shcemat gdzieś uciekł ...

Nie gdzieś uciekł, tylko usunąłeś go wczoraj o:

Ostatnio zmieniony przez Hellus Wczoraj 20:42, w całości zmieniany 1 raz
... dlatego prosiłbym was o poprawienie tego

Obrazek

a ten nie nadaje się do sprawdzenia, bo nie zawiera niczego poza podłączeniem LCD.

Szczerze mówiąc z takim Twoim podejściem ten temat nadaje się do kosza.

O wyświetlacz mi właśnie chodzi +isp . Reszta już się robi . Chodzi mi tylko o poprawność pinów.

[ Dodano: 10-01-2012, 19:25 ]

Może trochę źle zacząłem za co wybaczcie :-> Po oględzinach datasheat'a wynika z tego że wyświetlacz mogę podłączyć gdzie mi się podoba Port A,B,C... Przy pisaniu softu należy jednak zadeklarować na jakich pinach owy wyświetlacz się znajduje . Jeśli się mylę to poproszę o sprostowanie.

Hellus owszem dobrze piszesz. Jednakże minimalne wymagania wyświetlacz też ma - potencjometr (może być dzielnik rezystancyjny, chociaż bez pomiarów nie polecam) i jeśli chcesz korzystać z podświetlenia to rezystor (jeśli wyświetlacz nie ma własnego). Popatrz na inne projekty a zobaczysz, że podłączenie wyświetlacza jest proste jak budowa cepa a my rozbijamy ten temat na takie błahostki...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...