Skocz do zawartości

Klasyfikacja konstruktorów 2011/2012

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czym jest klasyfikacja konstruktorów?

Klasyfikacja konstruktorów to nowe przedsięwzięcie wortalu Forbot.pl - największego w Polsce wortalu o robotyce amatorskiej, mająca na celu wyłonienie najlepszych konstruktorów, których roboty startują w kategoriach: linefollower, micromouse, minisumo oraz sumo. Aby dołączyć do rankingu należy zarejestrować swoją drużynę oraz regularnie przesyłać wyniki jakie osiąga się na polskich zawodach robotów. Dobry konstruktor powinien również dzielić się własną wiedzą z mniej doświadczonymi, dlatego dodatkowe premie punktowe można zdobywać za opisywanie swoich robotów na forum.

Czy jeszcze mogę się przyłączyć?

Trwa pierwszy sezon klasyfikacji konstruktorów, przyłączyć się możesz w dowolnym momencie. Jest to projekt nowatorski, wierzę że wspólnymi siłami stworzymy coś co pozwoli na jeszcze szybszy rozwój robotyki amatorskiej w naszym kraju. Ranking zostanie podsumowany w lipcu 2012 roku, zależnie od zainteresowania całym projektem, najlepszym konstruktorom przyznane zostaną nagrody rzeczowe. Wygrani są jednak wszyscy, którzy mają odpowiednie umiejętności do zbudowania robota - dlatego głównie traktujemy to jako dobrą zabawę i przyjazną rywalizację. Niech wygra najlepszy!

Temat ten stworzyłem, aby nowi użytkownicy mogli się dowiedzieć o klasyfikacji. Tutaj możecie też poruszać sprawy z klasyfikacją. Zostawmy tylko na razie temat zmian w regulaminie, które ostatnio dość głośno omawialiśmy. Jest trochę za wcześnie na ocenę sytuacji.

klasyfikacja.png

Z przyjemnością informuję, że przygotowałem dla wszystkich konstruktorów biorących udział w klasyfikacji małą niespodziankę.

Drużyna, która po zawodach T-BOT 2012 uzyska łącznie największą ilość punktów otrzyma wejściówkę VIP na zawody RobotChallenge, które odbędą się już niedługo w Wiedniu! Pod uwagę brane będą punkty zdobyte za linefollowery, minisumo oraz sumo. Kategoria micromouse nie bierze w tym udziału z powodu braku takiej konkurencji w Wiedniu.

Dodatkowo, na początku lutego wszyscy konstruktorzy otrzymają rabaty do jednego z dużych sklepów elektronicznych!

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Jest początek lutego kiedy jakieś info? I jak to będzie wyglądać dokładnie tzn. za każdą kategorię jest wejściówka tzn. jedna dla MS, jedna dla LF, itd. czy dla drużyny która zgromadzi w 3 kategoriach max pkt? I jakie profity są z takiej wejściówki oraz ile os. ona obejmuje?

Miło, że ktoś o tym pamięta 🙂

Jak tylko dowiem się coś na temat rabatów do oczywiście dam Wam znać - nie chce podawać tutaj konkretnych terminów, bo nie zależy do wyłącznie ode mnie.

Co do RC, to jest jedna wejściówka VIP (tak jak co roku) - z tego co wiem to w tym roku daje ona głównie koszulkę oraz darmowy dostęp do bufetu. Chyba warto - Nes z Timonek byli raczej zadowoleni ostatnio 🙂 Przyzna ona będzie przedstawicielowi najlepszej drużyny.

Treker, czyli rozumiem, że wygląda to tak: drużyna A/ pkt LF+pkt MS+pkt SS=XX, ta drużyna, która ma największą liczbę XX wygrywa i dostaje wejściówkę VIP, która obejmuje 1os. Jeśli tak to mamy nie lada wyzwania będzie ciężko 😅 ale kto nie próbuje ten niema!

Tak, i zgodnie z tym aktualnie 1 jest BotlandTeam, a druga jest drużyna z AGH z tego co pamiętam 🙂

Mam pytanie dotyczące klasyfikacji. Jak dodać opis robota? Na stronie jest tylko formularz z osiągnięciami z zawodów.

Po rejestracji drużyny sam obserwuje pojawiające się konstrukcje i dodaje punkty zależnie od punktów regulaminu nr 11-12. Jeśli coś przeoczyłem to zapraszam na PW 🙂

• 3 tygodnie później...

Treker w sprawie formalnej. Nie ma jak dostać się do tej klasyfikacji konstruktorów. Umieść jak możesz w jakimś widocznym miejscu link do niej bo nie można tego znaleźć nigdzie. Najlepiej by było na głównej stronie. Myślę, że jest to tego warte.

• 3 tygodnie później...

Tak, właśnie zapomniałem wczoraj napisać. Przeszukałem dokładnie całego maila i dodałem wszystkie zaległe wyniki. Jeśli czegoś teraz nie ma w klasyfikacji to proszę podesłać wynik jeszcze raz.

Zasadniczo nam to nie robi kompletnie żadnej różnicy, ale jest mała nieścisłość u nas.

Shadow zajął II. miejsce na ROBOMATICONIE 2012, a nie sumochallenge - tak tylko w kwestii formalnej, aby klasyfikacja pokrywała się z rzeczywistością i nie było konfilktów.

• 2 miesiące później...

Mam pomysł na zmiany w skrypcie Klasyfikacji konstruktorów. Mianowicie chodzi o to, aby połączyć klasyfikację konstruktorów z panelem konta na forbocie. Wyglądałoby to tak jak na poniższej grafice.

Byłby to panel do zarządzania całym swoim profilem w klasyfikacji. Punkty, jakie zdobywałby robot były by dodawane do klasyfikacji tylko w momencie opublikowania robota na forbocie. Każda osoba mogłaby wybrać robota z listy (tak jak to jest aktualnie zrobione z polem "zawody" oraz "kategoria"). Każda drużyna miała by jeden miesiąc czasu od zawodów na dodanie opisu robota (jeżeli tego opisu dotychczas nie było) oraz na dodanie wyników.

Edit:

Zawody we Wronkach liczą się do klasyfikacji konstruktorów?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...