Skocz do zawartości

Płytka testowa do atmega8

Pomocna odpowiedź

Laik jak na płytkę testową to mało trochę. Dodaj jakiś moduł podczerwieni - Odpowiednio sterowana dioda podczerwona i odbiornik. W przyszłości na pewno się przyda 😉 Dodaj jeszcze złącza dla czujników temperatury DS18B20. Jakieś LED-y do debugowania by nie zaszkodziły, a jednak nieraz ratują tyłek 😃

A mi się pomysł tak okrojonej płytki podoba. Ile razy robiłem jakąś płytkę "uniwersalną", z procesorem, peryferiami, wyświetlaczami, interfejsami, złączami itd tyle razy jej uniwersalność kończyła się na następnym projekcie. A bo to brakuje tego albo tamtego, za duża albo za mała i ciągle coś. Tutaj mamy tylko procka ze złączem programatora, zasilanie, kilka przycisków i RSa. W tej sytuacji to nawet pamięć na I2C jest pewnym nadmiarem. Posłuchaj Piotrka, diodki LED - chociaż ze dwie (.. jedna?) to dobry pomysł. Oscyloskop plus dobrze zapalana diodka najlepszymi przyjaciółmi programisty. No i projekt PCB będzie prosty - w sam raz na pierwszy raz 🙂

Taki minimalizm ma jednak swoją drugą stronę: by powstało jakieś nietrywialne zastosowanie konieczne są rozszerzenia. Albo jedna większa płytka montowana "na kanapkę" i zawierająca resztę potrzebnych w danej aplikacji układów albo mniejsze, pojedyńcze moduły doczepiane do tej głównej np. prostopadle na szpilkach. To drugie ma zaletę w postaci gotowych mikromodułów dostępnych w sklepach. Widziałem akcelerometry, czujniki ultradźwiękowe itp. chociaż całość może wtedy wyglądać jak.. jeż. Kanapka jest chyba bardziej estetyczna. Ciekaw jestem co wybierzesz.

Przy okazji rozejrzyj się po obudowach dostępnych w handlu. Może warto (jeśli chodzi Ci po głowie np. aplikacja zegarka, termometru itp) dopasować projekt do wymiarów i sposobu mocowania jakiejś konkretnej, plastikowej obudowy. Niektóre są całkiem ładne i niedrogie.

Jeżeli ktoś by mógł pomóc w stworzeniu płytki na jednej warstwie byłbym bardzo wdzięczny 🙂 Próbuję lecz nic mi nie wychodzi.

*** schemat eagle

Komentarz dodany przez: Nawyk

Wrzucaj pliki na forum, a nie zewnętrzne serwery. I przy okazji - eksportuj schematy do jpg, mało komu chce się ściągać sch i odpalać eagle (:

ptesttest.sch

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...