Skocz do zawartości

Robot Maor12v2 nie chce połączyć się z modułem radiowym

adamasas

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich serdecznie,
Mam pewien problem , zakupiłem, robota maor 12v2 z modułami radiowymi na 868Mhz ze strony mobot.pl i w laptopie z win 7 modem komputerowy podłącza się pod port COM46 a takiego nie ma do wyboru w prograne "SPARTA: :C , drugim problemem jest to że jeżeli podłączę modem pod starszy komputer z wnidowsem xp tomoduł działa! Tzn. miga dioda że nadaje sygnał, a moduł w robocie też miga diodą , czyli odbiera sygnał, no ale brak reakcji robota :< tylko miga mocniej,
Proszę was serdecznie o pomoc , każda rada się przyda

Wejdź w menagera użądzeń (niewiem gdzie to jest w win 7, w xp: mój komputer > właściwośi > sprzęt > menager użądzeń) z listy wybierz porty com i lpt znajdź ten modulik na liście i we właściwościach portu zmnień port na jakiś niższy. Jeżeli wszystkie małe są zajęte to po prostu zamień.

• Lubię! 1

Z czego korzystasz sparty? Jeśli tak to naciśnij f4 i wybierz port na który zmieniłeś w managerze. Jeśli ci wyskoczy że poprawnie połączył. to naciśnij klawisz f5 i sprawdź czy mruga ledami. Jeśli nie to wejdź do robot/zdalne sterowanie/ustawienia w miejsce hasło wpisz this is sparta. Następnie naciśnij przycisk skanuj i czekaj aż pasek dojdzie do końca. Teraz wpisuj do pola id= liczby które się wyświetliły. Tylko wpisujesz na przykład 10 i klikasz ok. Teraz znowu się łączysz z modułem radiowym naciskając klawisz F4 i potem f5 i sprawdzasz czy mruga. Jeśli nie to następny numer z tej listy wpisujesz i testujesz dalej. Jeśli nie uda ci się z nim połączyć to możesz go już pakować i odsyłać na gwarancję.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Hehe, robota przysłali z serwisu, twierdzą, że działa i że zmienili mikrokontroler, nadal jest ten sam problem, dioda miga, że odbiera sygnał , a robot nic nie reaguje

Tak, myślę ,że nie ma komunikacji pomiędzy robotem, a wczepionym modułem , jutro kupię kabel i wepnę do robota i zobaczę co jest zepsute. co o tym myślicie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.