Skocz do zawartości

Dekoder DTMF - czy układ jest poprawny?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Postanowiłem się zabrać za coś jak dla mnie bardziej ambitnego. Oto schemat zrobiony przeze mnie ( pierwszy schemat, więc przepraszam za jakość wykonania). Pominąłem podłączenie resetu i programatora. Mógłbym prosić o pomoc w ewentualnym skorygowaniu błędów ? Korzystam z słuchawki bluetooth, która na maksymalnym podgłoszeniu daje 20mA. Ponieważ nie chce uwalić słuchawki, zwracam się z prośbą do was, o dobranie wartości i ogólne sprawdzenie poprawności schematu.

Miałbym jeszcze prośbe, jeśli ktoś mógłby pomóc w dobraniu wartości rezystorów, pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź, ale jak już powiedziałem reset i programator pominąłem, ponieważ wiem że działają, i nie było sensu tego rysować. Zasilanie oczywiście mam filtrowane i stabilizowane, bardziej chodzi mi o to czy wszystko jest dobrze podłączone, bo na elektrodzie powiedzieli, że źle (głośnik) po czym mnie olali i nikt nie odpowiada od 10h 😉

Wartości rezystorów są zbyt duże. Wartość ta jest zależna od napięcia zasilania diody, a to od jej koloru. Ja zazwyczaj stosuję 150Ω. Liczysz ze wzoru: R=(Uz-Ud)/Id, gdzie Uz to napięcie zasilania (w twoim przypadku 5V), Ud napięcie zasilania diody (do odczytania z noty technicznej), natomiast Id to prąd diody zazwyczaj 0,02A.

Dzięki, diody chodziły na tych rezystorach i nic się nie działo więc nie zwróciłem na to specjalnie uwagi. A co z połączeniem z mt8870, jakie rezystory dać na wejście sygnału, i czy ogólnie dobrze jest to połączone?

Rezystory zmieniają wzmocnienie stopnia wejściowego. Oba po 100k będzie OK ale zależy jaki masz mikrofon. Jeśli elektretowy, potrzebuje zasilania i przez kondensator nie możesz go zasilać. Zapodaj zdjęcie.

Czy będziesz coś sterował dźwiękiem DTMF? 🙂 Jeszcze tego nie próbowałem..

Czy rzeczywiście potrzebujsz naraz EST i STD?

TOE ma pullup, nie potrzebuje plusa zasilania.

... jak już powiedziałem reset i programator pominąłem ...

Nie doczytałem, bo odpowiadałem na szybko. Czy aż tyle czasu kosztuje dodanie 1 rezystora na schemacie? Mniej niz pisanie że się go nie dodało 🙂

Zasilanie oczywiście mam filtrowane i stabilizowane, ...

Nie wątpię, ale ja mówiłem o filtrowaniu IC2.

Głośnik jest ze słuchawki bluetooth, nokia bh-101 - tzn przewody od głośnika są ze słuchawki bluetooth. Ciekawe o co chodziło komuś na elektrodzie, że głośnik jest źle podpięty?

Na razie będę testować wszystko na diodach, żeby sobie niepotrzebnie komplikować, a potem mostek h i dwa silniki i coś jeżdżącego, a co się wymyśli to się dopiero okaże - myślałem nad pojazdem gąsienicowym albo mini samochodzik.

Wielkie dzięki za pomoc, jakby ktoś się czegoś dopatrzył jeszcze to proszę pisać.

Zaraz, zaraz, jak to głośnik? 🤯

Przecież to jest układ dekodera DTMF. On ma słuchać co w trawie piszczy i na tej podstawie odsyłać procesorowi kody cyfrowe zasłyszanych tonów. Gdzie tu jest miejsce na głośnik?? Spróbuj wyrażać się jaśniej. A może Ty w miejsce mikrofonu (na schemacie) podpinasz wyjście głośnikowe ze słuchawki nokii? Jeżeli tak, to czułość będzie raczej za duża.

Napisałem o sygnałach EST, STD i TOE. Czy masz coś do powiedzenia "w tym temacie"?

Jeśli nie wiesz o co komuś chodziło na elektrodzie to może warto zapytać?

Witam. No głośnik - a co innego? Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Przecież podpina się WEjście na sygnał do dekodera czyli WYjście ze słuchawki bluetooth, a WYjściem dla sygnału jest głośnik. Po prostu bluetooth to bezprzewodowe "przedłużenie kabla" od wyjścia 3.5mm w telefonie, czyli raczej dobrze jest podłączone.

A na elektrodzie pytałem 2 razy o co chodziło, to mnie olali - temat zeszedł całkiem na dół a nie da się do odświeżyć do góry.

Jeśli chodzi o TOE, to faktycznie niepotrzebnie podciągnąłem 5V. Std może mi się przydać, bo po zdekodowaniu pojawia się na na nim stan wysoki.

EST - kurde, pomyliło mi się, tzn niepotrzebna jest ta kreska do atmegi ( Ma dwa podłączenia)

powinno iść tak jak na schemacie, czyli przez rezystor 300k do VCC.

Dzięki wielkie za odpisanie 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...