Manadrake Napisano Luty 18, 2012 Udostępnij Napisano Luty 18, 2012 Postanowiłem się zabrać za coś jak dla mnie bardziej ambitnego. Oto schemat zrobiony przeze mnie ( pierwszy schemat, więc przepraszam za jakość wykonania). Pominąłem podłączenie resetu i programatora. Mógłbym prosić o pomoc w ewentualnym skorygowaniu błędów ? Korzystam z słuchawki bluetooth, która na maksymalnym podgłoszeniu daje 20mA. Ponieważ nie chce uwalić słuchawki, zwracam się z prośbą do was, o dobranie wartości i ogólne sprawdzenie poprawności schematu. Miałbym jeszcze prośbe, jeśli ktoś mógłby pomóc w dobraniu wartości rezystorów, pozdrawiam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dondu Luty 18, 2012 Udostępnij Luty 18, 2012 Tak na szybko 1 Podciągnij RESET do Vcc za pomocą rezystora 4,7k-10k 2. filtruj zasilanie IC2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Manadrake Luty 18, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 18, 2012 Dzięki za odpowiedź, ale jak już powiedziałem reset i programator pominąłem, ponieważ wiem że działają, i nie było sensu tego rysować. Zasilanie oczywiście mam filtrowane i stabilizowane, bardziej chodzi mi o to czy wszystko jest dobrze podłączone, bo na elektrodzie powiedzieli, że źle (głośnik) po czym mnie olali i nikt nie odpowiada od 10h 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Ksawery Luty 18, 2012 Udostępnij Luty 18, 2012 Wartości rezystorów są zbyt duże. Wartość ta jest zależna od napięcia zasilania diody, a to od jej koloru. Ja zazwyczaj stosuję 150Ω. Liczysz ze wzoru: R=(Uz-Ud)/Id, gdzie Uz to napięcie zasilania (w twoim przypadku 5V), Ud napięcie zasilania diody (do odczytania z noty technicznej), natomiast Id to prąd diody zazwyczaj 0,02A. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Manadrake Luty 18, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 18, 2012 Dzięki, diody chodziły na tych rezystorach i nic się nie działo więc nie zwróciłem na to specjalnie uwagi. A co z połączeniem z mt8870, jakie rezystory dać na wejście sygnału, i czy ogólnie dobrze jest to połączone? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Luty 18, 2012 Udostępnij Luty 18, 2012 Rezystory zmieniają wzmocnienie stopnia wejściowego. Oba po 100k będzie OK ale zależy jaki masz mikrofon. Jeśli elektretowy, potrzebuje zasilania i przez kondensator nie możesz go zasilać. Zapodaj zdjęcie. Czy będziesz coś sterował dźwiękiem DTMF? 🙂 Jeszcze tego nie próbowałem.. Czy rzeczywiście potrzebujsz naraz EST i STD? TOE ma pullup, nie potrzebuje plusa zasilania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dondu Luty 18, 2012 Udostępnij Luty 18, 2012 ... jak już powiedziałem reset i programator pominąłem ... Nie doczytałem, bo odpowiadałem na szybko. Czy aż tyle czasu kosztuje dodanie 1 rezystora na schemacie? Mniej niz pisanie że się go nie dodało 🙂 Zasilanie oczywiście mam filtrowane i stabilizowane, ... Nie wątpię, ale ja mówiłem o filtrowaniu IC2. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Manadrake Luty 18, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 18, 2012 Głośnik jest ze słuchawki bluetooth, nokia bh-101 - tzn przewody od głośnika są ze słuchawki bluetooth. Ciekawe o co chodziło komuś na elektrodzie, że głośnik jest źle podpięty? Na razie będę testować wszystko na diodach, żeby sobie niepotrzebnie komplikować, a potem mostek h i dwa silniki i coś jeżdżącego, a co się wymyśli to się dopiero okaże - myślałem nad pojazdem gąsienicowym albo mini samochodzik. Wielkie dzięki za pomoc, jakby ktoś się czegoś dopatrzył jeszcze to proszę pisać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Luty 18, 2012 Udostępnij Luty 18, 2012 Zaraz, zaraz, jak to głośnik? 🤯 Przecież to jest układ dekodera DTMF. On ma słuchać co w trawie piszczy i na tej podstawie odsyłać procesorowi kody cyfrowe zasłyszanych tonów. Gdzie tu jest miejsce na głośnik?? Spróbuj wyrażać się jaśniej. A może Ty w miejsce mikrofonu (na schemacie) podpinasz wyjście głośnikowe ze słuchawki nokii? Jeżeli tak, to czułość będzie raczej za duża. Napisałem o sygnałach EST, STD i TOE. Czy masz coś do powiedzenia "w tym temacie"? Jeśli nie wiesz o co komuś chodziło na elektrodzie to może warto zapytać? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Manadrake Luty 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2012 Witam. No głośnik - a co innego? Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Przecież podpina się WEjście na sygnał do dekodera czyli WYjście ze słuchawki bluetooth, a WYjściem dla sygnału jest głośnik. Po prostu bluetooth to bezprzewodowe "przedłużenie kabla" od wyjścia 3.5mm w telefonie, czyli raczej dobrze jest podłączone. A na elektrodzie pytałem 2 razy o co chodziło, to mnie olali - temat zeszedł całkiem na dół a nie da się do odświeżyć do góry. Jeśli chodzi o TOE, to faktycznie niepotrzebnie podciągnąłem 5V. Std może mi się przydać, bo po zdekodowaniu pojawia się na na nim stan wysoki. EST - kurde, pomyliło mi się, tzn niepotrzebna jest ta kreska do atmegi ( Ma dwa podłączenia) powinno iść tak jak na schemacie, czyli przez rezystor 300k do VCC. Dzięki wielkie za odpisanie 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »