Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Znalazłem to przez google w tym temacie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1020911.html Piszę że kondensatory też za mocne. Poszukam, może znajdę inny schemat.

Czy ty czytasz cokolwiek, jeśli już z takim trudem to znajdziesz?

Przecież tam pytający napisał, że układ działa - znaczy poprawny. Napisał też na jakich kondensatorach działa.

No może i tak, ale wolę coś sprawdzonego przez większą publikę :]

Chodziło o ten schemat? IMG_4c34bc453ce012969.png

1x Złącze COM( które włożę do komputera )

1x MAX232

4x Kondensator 1uF

?

Pitolisz bo nie chce ci się zajrzeć do noty katalogowej. Ostatni układ jest prawie dobry gdyby nie jeden istotny szczegół.

Czyli nadal nie wiesz czemu ostatni schemat jest zły. I nadal za chińskiego boga nie chce ci się zajrzeć do noty. Oczekujesz gotowych rozwiązań najprostszych problemów, podania na tacy bez wykazania odrobiny dociekliwości i chęci zrozumienia.

Jeśli nie wyjaśnisz dlaczego drugi schemat jest zły, nie licz na moją (aczkolwiek złośliwą czasami) pomoc.

Czyli nadal nie wiesz czemu ostatni schemat jest zły. I nadal za chińskiego boga nie chce ci się zajrzeć do noty. Oczekujesz gotowych rozwiązań najprostszych problemów, podania na tacy bez wykazania odrobiny dociekliwości i chęci zrozumienia.

Jeśli nie wyjaśnisz dlaczego drugi schemat jest zły, nie licz na moją (aczkolwiek złośliwą czasami) pomoc.

To jak szukanie igły w stogu siana. Nie wiem co jest źle, nawet nie podpowiesz. Nie znam się na tym, dopiero zaczynam przygodę z elektryką a już mam wiedzieć czemu? Tak jest tyle tekstu, tyle info a ja nawet nie wiem czego miałbym szukać...

Kolega Rezolut już parę razy dał ci wiele wskazówek ale ty dalej swoje.

Wpisz w google grafika max232 datasheet i poszukaj obrazka z alldatasheet i już masz notę katalogową układu

Porównałem te 2 schematy i prócz innych wartości kondensatorów jest to samo :| Na tamtym schemacie brak tylko zasilania( które powinienem podłączyć pod piny 15 i 16 )

[ Dodano: 26-02-2012, 21:34 ]

MAX232-circuits.jpg

Od 16 idzie kondensator 1uF, od niego do masy? Przecież to jest Vcc oO

Od 16 idzie kondensator 1uF, od niego do masy? Przecież to jest Vcc oO

A VCC to.....zasilanie. Piny zasilające powinno się filtrować.

W plątaninie połączeń, lutów, w gąszczu kresek, linii i duperelek na schematach, spostrzegawczość, cierpliwość i dokładność to coś, bez czego nie warto zaczynać zabawy. Sam się o tym wielokrotnie przekonałem i do dziś nie jestem wolny od wad, choć się staram.

W kontekście w/w schematów odpowiedz na pytanie: linia TX procesora to z grubsza za co odpowiada? I jaki ma "kierunek"? Nie widzisz różnic w schematach poza kondensatorami?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...