Skocz do zawartości

Sterowanie robotem z PC

Skowron93

Pomocna odpowiedź

Ile mógłby kosztować moduł radiowy

RFM70 - ok. 9 zł za sztukę, tańszych nie testowałem. Sęk w tym, że jeden siedzi w robocie, a drugi się musi komunikować jakoś z pc, czyli konwersja SPI<->USB (kasa). Bluetooth to wydatek rzędu 50-60zł, do tego musisz mieć BT na USB lub wbudowanego w kompa; trzeba też załatwić niezbędne akcesoria jak np. zasilanie 3,3V + konwerter napięć (jeśli Twój uC będzie zasilany z 5V).

IMHO najprościej tak jak chłopaki pisali - konwereter UART/USB; łączysz Rx od uC z Tx konwertera, Tx z Rx, podłączasz kabel USB, odpalasz terminal/program w delphi(C,C++,VBA) i działasz. Cena to ok. 20zł, więc pod tym względem bije na głowę rozwiązania bezprzewodowe. Jeśli wystarczy Ci kabel, to na pewno znajdziesz ciekawszy sposób wydania kasy niż rzeczy, których nie potrzebujesz 😉

Nie robię samochodu RC więc przewód naprawdę jest dla mnie lepszym rozwiązaniem :] Z tego co widziałem to 36zł i więcej to kosztuje :| Gdybym chciał to wykonać samemu to znajdę jakiś schemat na forum?

[ Dodano: 24-02-2012, 22:30 ]

Zna ktoś jakiś dobry i w miarę prosty schemat?

Pierwsza lepsza grafika z google pokaże ci jak podłączyć ft323 do procesora. TX do RX, RX do TX, GND do GND, VCC zewnętrzne (układu) bądź pobrane z USB. Ktoś już ci to nawet napisał. Reszta to najprostszy, "wyjściowy" układ procesora - zasilanie, GND, reset, kwarc i kondensatory + peryferia na portach, które zamierzasz wykorzystać.

Wszystko. Co cię dziwi w diodach? Skąd te znaki zapytania?

Procesor podłączasz do TX/RX i realizujesz transmisję przez USART (przykładów programów w Bascom i C znajdziesz w sieci masę). Radzę zainwestować w gotową przejściówkę - masz już wyprowadzenia pod wszystko co potrzebne procesorowi oraz sterowniki urządzenia.

Aha... zapomniałem dodać, więc uprzedzając pytanie - GND porcesora łączysz z GND przejściówki a VCC możesz pobrać również z niej.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wszystko. Co cię dziwi w diodach? Skąd te znaki zapytania?

Procesor podłączasz do TX/RX i realizujesz transmisję przez USART (przykładów programów w Bascom i C znajdziesz w sieci masę). Radzę zainwestować w gotową przejściówkę - masz już wyprowadzenia pod wszystko co potrzebne procesorowi oraz sterowniki urządzenia.

Aha... zapomniałem dodać, więc uprzedzając pytanie - GND porcesora łączysz z GND przejściówki a VCC możesz pobrać również z niej.

Jakie to diody, zwykłe diody LED? Radzisz nie robić samemu, tylko zakupić?

Co do GND i VCC domyśliłbym się 😋

No właśnie potrafię czytać schematy( tak myślę 😃 ) i tak dla pewności tylko pytam 😋

[ Dodano: 25-02-2012, 00:01 ]

To serio wszystko? Poskładam to i będę miał normalną łączność z komputerem? ^.^ Chodzi mi głównie o pobieranie danych z robota do komputera.

Te diody to tylko sygnalizacja wysyłania/odbierania info, na upartego można je pominąć (ale pomaga przy uruchomieniu - cytując klasyka: "wiesz, że coś się dzieje").

Pierwsza lepsza grafika z google pokaże ci jak podłączyć ft323 do procesora.

Stanowczo odradzam takie podejście, po pierwsze dla tego, że ludzie są z natury omylni i do tego nigdy nie wiesz, kto taki schemat zamieszcza, po drugie nie wiesz też dla jakich konkretnych warunków taki schemat został przygotowany. Od obrazków podłączenia są noty katalogowe i tak np. w nocie do FT232 na stronie 23 masz układ taki:

Ew. na 24 taki (zależy jak planujesz zasilać swoją płytkę, pamiętaj, że z USB nie pobierzesz więcej niż kilkaset mA, więc zasilanie silników raczej odpada):

O diodach jest oddzielny podpunkt. Dowiesz się też wszystkiego co i jak uruchomić, wystarczy chwilę poczytać.

Pierwsza lepsza grafika z google pokaże ci jak podłączyć ft323 do procesora.
Dorzucę jeszcze, że często można trafić na schematy z for (np. z Elektrody), gdzie ktoś pyta "czy taki schemat jest prawidłowy"? Szukając grafiki nie doczytamy, że schemat był błędny i piętro niżej ktoś napisał co poprawić...

Chyba skorzystam z tego 1szego schematu( ten który znalazłem ). Muszę jeszcze znaleźć programy... gdzie je szukać? Nie wiem za bardzo co wpisać w google. Może być dowolny język :]

Skowron93, 10s szukania - Sterowniki FT232

Trudno szukać, gdy nie wie się czego się szuka 😋 Mam to zainstalować tak? Chodziło mi bardziej o kod do zaprogramowania atmegi8 żeby reagowała na polecenia z kompa i drobnego programu na kompa( najlepiej w c ).

Na razie musisz się ogarnąć i wziąć się w garść. Poczytaj na jakiej zasadzie działa ft232 bo zadajesz pytania jak byś bana na google dostał. Nie zawsze ktoś poda Ci wszystko na tacy i co wtedy? Ft232 to żadna cudna technologia jest to już tak oklepany że max 5 min szukania i masz przykładowy kod.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...