Skocz do zawartości

Sterowanie robotem z PC

Skowron93

Pomocna odpowiedź

Witam. Troszkę szukałem na forum i nie mogłem znaleźć: Jak mogę sterować moim układem( nie mogę jeszcze tego nazwać robotem :] ) z komputera, najlepiej z portu USB, lub Wi-Fi czy coś takiego? Oczywiście potrzebne byłoby mi też oprogramowanie - w czym je napisać? WinAVR?

Oczywiście że można. Kupujesz sobie jakis AT90USBxxx, podłączasz, piszesz odpowiedni program i hula 😃 Możesz też podłączyć popularne ATMega, ale przez przejściówkę z FTDI.

Ale na co ci robot na kablu? Robot na kablu różni się tym do robota, czym helikopter RC od samolotu na uwięzi.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Heh, o to chodzi że mi raczej nie będzie potrzebna duża przestrzeń :] Mam kilka metrów przewodu i wystarczy 😋 Ile kosztuje taki kabel, i czy potrzeba czegoś jeszcze aby podłączyć go do atmegi8?

Można jeszcze zastosować konwerter USB/UART, np. FT232. Wtedy potrzebujesz zwykły kabel

USB, do robota dajesz gniazdo USB, a sam konwerter podłączasz do pinów USARTA w mikrokontrolerze.

Wtedy komputer widzi takie urządzenie jako port COM, więc łatwo można napisać aplikację sterującą lub korzystać z terminala. Również obsługa po stronie mikrokontrolera jest bardzo prosta.

Można jeszcze zastosować konwerter USB/UART, np. FT232. Wtedy potrzebujesz zwykły kabel

USB, do robota dajesz gniazdo USB, a sam konwerter podłączasz do pinów USARTA w mikrokontrolerze.

Wtedy komputer widzi takie urządzenie jako port COM, więc łatwo można napisać aplikację sterującą lub korzystać z terminala. Również obsługa po stronie mikrokontrolera jest bardzo prosta.

O takie coś mi chodziło :] Ten konwerter się kupuje czy samemu składa?

Najprościej ten konwerter kupić, pooglądaj na allegro przejściówki USB-UART, albo jak chcesz miec wszystko na małej płytce (układ sterowania robotem i konwerter) to poszukaj kostki ft232.

Można również pobawić się z bezprzewodowymi modułami radiowymi. Cenowo są mniej więcej jak technologia Bluetooth, ale oferują większy zasięg.

Skowron93 na prawdę lepiej wpakować jakies zasilanie do robota, bo jak już napisał rezolut "Robot na kablu różni się tym do robota, czym helikopter RC od samolotu na uwięzi."

Wgrywasz program od FTDI i hulaj dusza piekła nie ma 😉

Skowron93 myślę, że za ~40zł można sprawić sobie dobre moduły. Aczkolwiek to rozwiązanie może okazać się nie do końca dobre. Na pasmach radiowych stosowanych przez takie nadajniki działają również systemy alarmowe samochodów.

Ile mógłby kosztować moduł radiowy

RFM70 - ok. 9 zł za sztukę, tańszych nie testowałem. Sęk w tym, że jeden siedzi w robocie, a drugi się musi komunikować jakoś z pc, czyli konwersja SPI<->USB (kasa). Bluetooth to wydatek rzędu 50-60zł, do tego musisz mieć BT na USB lub wbudowanego w kompa; trzeba też załatwić niezbędne akcesoria jak np. zasilanie 3,3V + konwerter napięć (jeśli Twój uC będzie zasilany z 5V).

IMHO najprościej tak jak chłopaki pisali - konwereter UART/USB; łączysz Rx od uC z Tx konwertera, Tx z Rx, podłączasz kabel USB, odpalasz terminal/program w delphi(C,C++,VBA) i działasz. Cena to ok. 20zł, więc pod tym względem bije na głowę rozwiązania bezprzewodowe. Jeśli wystarczy Ci kabel, to na pewno znajdziesz ciekawszy sposób wydania kasy niż rzeczy, których nie potrzebujesz 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.