Skocz do zawartości

Gąsienice do robota - jaki pasek?

Manadrake

Pomocna odpowiedź

Witam. Wiem, jest dużo tego w internecie, ale nigdzie nie ma sprecyzowane skąd wziąć takie fajne gumowe paski. Myślę, że wiadomo o jakie chodzi, dość szerokie, ok 2-3cm i płaskie oraz miękkie. Paski klinowe są wysokie i twarde. Do tej pory, co udało mi się znaleźć to paski od napędu kaset w drukarce oraz od gramofonu, szukam jednak czegoś tańszego i łatwiej dostępnego. Robot ma mieć około 30cm długości i jeździć głównie po domu lub utwardzonym terenie (kostka, asfalt) Macie jakieś propozycje? Szukałem na allegro, ale wyskakuje 73tyś pozycji...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za propozycje. A coś niskobudżetowego ? Bo właściwie to w zamyśle taki miał być ten robot, a tak to wyjdzie sporo - 2 gąsienice - 40zł + minimum dwa koła napędowe 40zł plus jakieś luźne to wyjdzie ok 100 za sam napęd..

za kilka-kilkanaście złotych można kupić na allegro gąsienice do modeli czolgów - ja kupiłem kiedyś za 15+przesyłka (chwilowo nie widzę żadnych ciekawych ofert, ale za swoich czasow też kilka dni czekałem, nim znalazłem coś odpowiedniego). Przeniesienie napędu możesz zrobić w ten sposób Zastosowanie PCV . Należy pamiętać o dobrym naciągnięciu (jednocześnie nie przesadzić, by nie wykrzywić osi silnika albo nie zepsuć przekładni) i nie przesadzaniu z prędkością ( bo koło zacznie ślizgać się po gąsienicy).

Kiedyś wyczaiłem na A kapitalną, używaną zabawkę na gąsienicach, chyba w granicach 30zł. Sterowana na kabel, 2 silniki, 6xAA. Było to coś w rodzaju caterpilar, podobnego do TEGO. Gąsienice gumowe, ale mocne i niespadające, na zębatych kołach napędzających. Dość szerokie, pracowały super. Nadawały się na panele, dywany, tapczany. Na piasku też by sobie poradziły.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.