Skowron93 Napisano Marzec 13, 2012 Udostępnij Napisano Marzec 13, 2012 Witam. Po zabawie z atmegą8 chciałbym się przesiąść na coś lepszego, atmegę32. Studiuję podłączenie i jej działanie, na wielu schematach widzę kwarc. Tu pojawia się poje pytanie: Czy kwarc jest konieczny? Jakiego powinienem użyć i czym się różnią? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Po zabawie z atmegą8 chciałbym się przesiąść na coś lepszego, atmegę32. Już ci nie wystarcza? Zrobisz jak zechcesz, ale może najpierw dobrze zapoznać się z wszystkimi urządzeniami peryferyjnymi - I2C, SPI, UART, ADC, PWM, asynchroniczny timer2 i inne funkcje timerów itp. Jak te poznasz to na pewno szybciej i prawie bezproblemowo przesiądziesz się na inny AVR. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Każdy avr jest prawie taki sam. Różnice poza ilością pinów są minimalne. Każdy ma wbudowany generator i nie potrzebuje do pracy kwarcu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Skowron93 Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Po zabawie z atmegą8 chciałbym się przesiąść na coś lepszego, atmegę32. Już ci nie wystarcza? Zrobisz jak zechcesz, ale może najpierw dobrze zapoznać się z wszystkimi urządzeniami peryferyjnymi - I2C, SPI, UART, ADC, PWM, asynchroniczny timer2 i inne funkcje timerów itp. Jak te poznasz to na pewno szybciej i prawie bezproblemowo przesiądziesz się na inny AVR. Nie mówię że wszystko już umiem obsłużyć itp itd, po prostu planuję pewien projekt, potrzebna mi masa pinów i więcej pamięci, dlatego chcę użyć atmegi32 :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 po prostu planuję pewien projekt, potrzebna mi masa pinów i więcej pamięci, dlatego chcę użyć atmegi32 :] Może powiedz co to za projekt. Wtedy może się okazać. że wcale tak dużo pinów i pamięci nie potrzebujesz 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Zawsze można dodać jakieś ekspandery czy rejestry przesuwane 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Czy kwarc jest konieczny? Kwarc nie jest konieczny. Używa się go by mieć większe taktowanie. Jakiego powinienem użyć i czym się różnią? Różnią się m.in. właśnie taktowaniem. Kupisz zarówno 10MHz jak i 24MHz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Skowron93 Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 po prostu planuję pewien projekt, potrzebna mi masa pinów i więcej pamięci, dlatego chcę użyć atmegi32 :] Może powiedz co to za projekt. Wtedy może się okazać. że wcale tak dużo pinów i pamięci nie potrzebujesz 🙂 Taki tam projekcik, przenośna konsolka do gier i jednocześnie pilot do robotów :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Używa się go by mieć większe taktowanie. ...oraz żeby mieć wiekszą dokładność, bo wewnętrzne nie są zbyt dokładne. Do zwykłego projektu się wewnętrzny nadaje, ale jeśli ktoś buduje stoper/zegarek lub coś gdzie jest potrzebna stabilność czasu wtedy powinno się użyć zewnętrznego generatora. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Skowron93 Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Używa się go by mieć większe taktowanie. ...oraz żeby mieć wiekszą dokładność, bo wewnętrzne nie są zbyt dokładne. Do zwykłego projektu się wewnętrzny nadaje, ale jeśli ktoś buduje stoper/zegarek lub coś gdzie jest potrzebna stabilność czasu wtedy powinno się użyć zewnętrznego generatora. Im więcej Hz tym szybkiej chodzi czy jak? Mogę użyć dowolnego, czy mam jakieś ograniczenia? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Skowron93 tak to właśnie działa. W DS są ograniczenia podane. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Im więcej Hz tym szybkiej chodzi czy jak? Mogę użyć dowolnego, czy mam jakieś ograniczenia? Tak, wtedy szybciej. Atmega32 ma ograniczenie do 16MHz. Wszystko jest napisane na pierwszej stronie datasheet. Taki tam projekcik, przenośna konsolka do gier i jednocześnie pilot do robotów :] Skowron93, nie zrozum mnie źle, ale..Jeszcze nie dawno pytałeś się o sprawdzanie stanu przycisków, a już się za takie poważne projekty zabierasz? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Skowron93 Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Im więcej Hz tym szybkiej chodzi czy jak? Mogę użyć dowolnego, czy mam jakieś ograniczenia? Tak, wtedy szybciej. Atmega32 ma ograniczenie do 16MHz. Wszystko jest napisane na pierwszej stronie datasheet. Taki tam projekcik, przenośna konsolka do gier i jednocześnie pilot do robotów :] Skowron93, nie zrozum mnie źle, ale..Jeszcze nie dawno pytałeś się o sprawdzanie stanu przycisków, a już się za takie poważne projekty zabierasz? Hehe no tak już mam 🙂 Ba, myślę nawet że mi wyjdzie 😃 Ani troszkę się z tym projektem nie śpieszę, międzyczasie poskładałem troszkę małych konstrukcji, mam cichą nadzieję że i to mi wyjdzie :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartek1333 Marzec 13, 2012 Udostępnij Marzec 13, 2012 Hehe no tak już mam Ba, myślę nawet że mi wyjdzie Ani troszkę się z tym projektem nie śpieszę, międzyczasie poskładałem troszkę małych konstrukcji, mam cichą nadzieję że i to mi wyjdzie : A widzisz, to co innego 😉 . Pytałem, bo często tak jest, że człowiek ma przerost ambicji, a potem rezygnuje niestety z hobby, bo "zrobiłem dobrze a układ nie działa" 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Skowron93 Marzec 13, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2012 Hehe no tak już mam Ba, myślę nawet że mi wyjdzie Ani troszkę się z tym projektem nie śpieszę, międzyczasie poskładałem troszkę małych konstrukcji, mam cichą nadzieję że i to mi wyjdzie : A widzisz, to co innego 😉 . Pytałem, bo często tak jest, że człowiek ma przerost ambicji, a potem rezygnuje niestety z hobby, bo "zrobiłem dobrze a układ nie działa" 😉 Znam bardzo dobrze tę sytuację, dlatego zabrałem się za naukę od nowa i uczę się wszystkiego po kawałku :] Postawiłem sobie cel i badam każdy element potrzebny do jego realizacji, dlatego pytam o ten kwarc 🙂 Myślę że najlepiej będzie użyć tego( http://electropark.pl/rezonatory-kwarcowe-przewlekane/532-kwarc-14745mhz-smd-5901000532001.html ). Mam tylko wątpliwości co do podłączenia - podłączam obie nóżki łącząc 12 i 13 pin i oba porty do masy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »