Skocz do zawartości

Brak komunikacji między programatorem a uC.

Aramis

Pomocna odpowiedź

Witam,
posiadam programatory USBasp i AVRisp. Chciałem zmienić program z domyślnego, będącego na płytce, którą dostałem z UTP na swój program.

Gdy podłączam ją przez asp'a wyskakuje mi komunikat "rc=-1" (to chyba znaczy że źle uC jest podłączony), a przy isp'ie programator w ogóle na reaguje na podłączoną płytkę.

Dodam, że posiadam dwie płytki i przy obydwu dzieje się to samo.

Płytki są w pełni sprawne.

Co mogę zrobić?

Aha obydwa programatory są sprawne, programowałem nimi inne układy.

"Slow SCK" nic nie daje jest przez cały czas ten sam błąd.

Dodam, że sprawdzałem czy programator komunikuje się z płytką za pomocą programu khazama. W załączniku dołączam screena co odpowiedział program.

komunikat.thumb.JPG.8ba8d008e1f9c200ddeaa04b8d99bf7e.JPG

Jesteś pewny, że połączenie programator-mikrokontroler jest w 100% prawidłowe? To, że wtyczki pasują, wcale nie musi oznaczać, że sygnały są tak samo podpięte. Programowany układ jest zasilany?

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ja mam to samo, kupiłem tani programator z allegro i w khazma wyskakują mi te same błędy. nie mam zworki slow tak jak w innych programatorach usbasp. Jednak prędkość ustawić można w mkAVR calculator, ale to tez nic nie daje. Jeśli rozwiązesz problem to daj znać bo ja juz nie wiem co jest nie tak, a nie chce niepotrzebnie osyłać programatora.

Pozdrawiam

aha... jaki masz programator? Sam go robiłeś czy kupiłeś gotowy?

To znaczy mam programatur USBasp, który kupiłem na allegro i nigdy wcześniej go nie używałem. Ale mam też AVRisp i jego używałem przy programowaniu innych procesorów. A przy tej płytce z UTP pokazuje mi że ni może skomunikować się z uC.

Ja już głupieje po prostu, siedziałem ostatnio 2 dni po 9 godzin i próbowałem rozwiązać ten problem, ale teraz nie mam już pomysłów.

Ok, jak go rozwiąże to dam ci znać. A gdybyś ty wiedział co zrobić to też się odezwij.

[ Dodano: 19-03-2012, 09:20 ]

Bobby połączenie programator - uC jest w pełni prawidłowe, próbowałem go zasilać przez programator jak i przez zewnętrzne zasilanie, aczkolwiek to nie robi żadnej różnicy.

Lolo, sprawdż, czy programator programuje inne układy, bo i mnie się wydaje, że Bobby miał rację - piny w złączu KANDA płytki mogą być niestanardowo pomieszane.

Przy okazji, co to jest "płytka z UTP"? 😃

• Lubię! 1

UTP czyli Uniwersytet Technologiczno Przyrodniczy. Jestem teraz w szkole, przyszedł mi do głowy taki pomysł właśnie żeby sprawdzić złącze KANDA i te piny. Tak jak piszecie wcześniej. Jak wrócę do domu to to sprawdzę.

czarny8322 jak wrócę do domu to dam ci link do strony.

[ Dodano: 19-03-2012, 21:31 ]

Problem rozwiązany!!!

Złącze Canda było źle przylutowane na płytce.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Browary w nagrodę🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.