skifnwliz Napisano Marzec 19, 2012 Udostępnij Napisano Marzec 19, 2012 Witam Obecnie pracuję nad projektem platformy terenowej będzie ona się poruszać po płaskiej powierzchni (w domu ) jak również na podwórku ( równy trawnik ) chciałbym wykorzystać takie KOŁA do tego po jednym silniku na koło z tym że chcę je połączyć po dwa na stronę kierowanie jak w czołgu no i tu mam problem mianowicie z doborem silników zastanawiam sie albo nad TYM lub TYM czy ktoś mi może podpowiedzieć czy wystarczą ? Myślę, że cała konstrukcja będzie ważyć MAX 5Kg ale raczej mniej, ramę mam zamiar wykonać z plexi lub aluminium najcięższe będą akumulatory ale nie wiem jeszcze dokładnie jakie wykorzystam. Bardzo proszę o doradzenie mi silników.
mactro Marzec 19, 2012 Udostępnij Marzec 19, 2012 Jeśli istotnie masz zamiar dojść do 5kg, polecałbym silniki z przekładnią 75:1. Sami takie stosujemy w platformie Explorer, która waży ok. 6,5kg i radzą sobie bardzo dobrze. Dodatkowo, z przekładnią 34:1 i tymi kołami robot byłby bardzo szybki - jeśli chcesz aby jeździł autonomicznie, to prawdopodobnie zbyt szybki Nie zapomnij o doborze właściwego mostka H. Te silniki są dość prądożerne, przy skrętach na nierównym terenie spokojnie możesz się spodziewać jakiś 6A ciągłego prądu na kanał (dla dwóch silników), może nawet więcej (prąd zwarcia silnika to ok. 6A). W tej chwili mogę polecić taką płytkę, lub taką Przy okazji, następnym razem możesz skorzystać z magicznego przycisku "zapytaj o produkt" - post na forum możemy przeoczyć, a maila nie 1
skifnwliz Marzec 21, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 21, 2012 Ok dzięki za odpowiedź Jeśli chodzi o mostek to własnie miałem na oku te co zaproponowałeś Muszę też pomyśleć o porządnym stabilizatorze A faktycznie jakoś nie rzucił mi się w oczy ten przycisk Pozdrawiam
mactro Marzec 22, 2012 Udostępnij Marzec 22, 2012 Porządnym stabilizatorze? Do czego? Jeśli chcesz stabilizować napięcie zasilania silników to jest to kiepski pomysł, chyba, że chcesz żeby Twój robot posiadał również funkcję piecyka Silniki zasil bezpośrednio np. z pakietu LiPo 2S.
skifnwliz Marzec 23, 2012 Autor tematu Udostępnij Marzec 23, 2012 No fakt Ale i tak muszę mieć stabilizator na elektronikę to z tym problemu nie mam z tym że w takim razie jak mam to rozwiązać ?? osobne aku na napęd i osobne na elektronikę czy do wspólnego po prostu podpinam silniki i stabilizator na elektronikę ?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »