Skocz do zawartości

[minisumo]Krzychmiel-worklog

Pomocna odpowiedź

Witam jest to mój pierwszy worklog. Po nie dokońca udanych i satysfakcjonujących próbach budowy robota, zebrałem sie w sobie. Dopiero co zaczynam przygodę z projektowaniem i programowaniem więc proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne tłumaczenie ;]

Główne założenia:

-4x pololu hp 50:1

-po jednym mostku na silnik

-atmega32

-4x ktir

Zamieszczam schemat prosze o słowa krytyki, jest to moje pierwsze dzielo w Eaglu.

Prosze o wskazówki;3

1. Podciągnij switche do VCC chyba że wewnętrznie podciągniesz przez pull-up.

2. Rezystory przy KTIR'ach zamienień 100K -> 20K/22K.

3. Wyjście z Sharpów do uC powinno być na pinie VO.

4. Przy stabilizatorze powinny być elektrolity (470uF na wejście - ~220uF wyjście), następnie ceramiki 100nF.

5. Jakie są wartości rezystorów przy sharpach?

6. Nie wolałbyś zamiast 10 użyć 6 pinów do programatora?

Sprawdziłem tak z grubsza tylko.

1.zapomniałem

2.ok

3.Oczywiście jest pociągnięte, etykieta dalej żeby było czytelnie

4.ok

5. 1 Om wg Botlandu

6. nie 😋

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest sens zastosowania 1 mosta na 1 silnik.

poprawiony reset ;]

KrzyChmiel ten kondensator na Resecie nie jest dobrym pomysłem. W 8051 dawało się elektrolity na Reset, zaś w AVR daje się (ewentualnie) 100n.

Nie stosowałem nigdy tych mostków, ale forumowicze mają o nich bardzo dobre zdanie. Potrzebujesz mostka, który uciągnie 1,6A na silnik. Mostkując TB6612 otrzymujesz 2,4A na kanał, więc spokojnie wyrobi. W takim razie jest sens, chyba, ze wolisz 2x L298 ( 🤣 ), inne mostki bądź zabawę z MOS-ami 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zamieszczam schemat prosze o słowa krytyki, jest to moje pierwsze dzielo w Eaglu.

Słowa krytyki? Pochwały się należą! 🙂

1. C19 daj 100nF (jak radzi Piotrek).

2. L1 10uH, a nie 100.

Tak dla porządku dopisz typ regulatora.

EDIT:

Nie zmieniaj schematu w poprzednich postach tylko wstawiaj nowy w nowym poście - Ten temat nie jest tylko dla Ciebie, a inni nie będą kojarzyli o co chodzi, widząc uwagi a schemat już poprawiony.

C19 zostaw - masz silniki więc warto, by był, ale poczytaj:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html

Poprawione...

Dondu Dzieki za linka bardzo się przydał 😎 Nie jestem pewny tego resetu.

Co zrobić żeby wartości były czytelne? Bo większość nachodzi na siebie i jest to nieczytelne, aż oczy bolą.

Mam jeszcze problem z wyborem obudów elementów nie wiem jakich rozmiarów używać 🙄

Jeśli SMD to możesz od razu porwać się na 0805 (jeśli jesteś odważny), jeśli nie, to 1206. W THT rezystory dawaj 10mm (możesz 7.5mm, ale trudniej się je montuje). Kondensatory w THT dawaj raster 2.54mm. Co do reszty to suwmiarka w dłoń i sprawdzaj jaki raster mają twoje elementy. Jeśli ich jeszcze nie kupiłeś to sprawdź czy sklep udostępnia pełne wymiary wraz z rozstawem nóżek.

Żeby schemat był czytelniejszy używaj funkcji Smash. Poprzeciągaj wartości i nazwy w takie miejsca, żeby można się było domyślić do do czego.

Chyba się porwę na 0805 😎 Walcze z projektem ale już pojawily się pierwsze problemy, mam problem z obrysem płytki, podpowiedzcie co zrobić żeby linie przeskakiwały o 1 mm, bo już mnie cholera bierze.Można wyeksportować kształt z sketchup'a?

Edit - Grid i ustawiasz sobie odpowiednią siatkę jeśli o to ci chodzi. Mogę jeszcze polecić, żeby włączyć jej widoczność. Ja projektuję zawsze na siatce 5milsów. Zdarza się również, że dla płynniejszych miejsc daję siatkę 1mils.

• Lubię! 1

Edit - Grid i ustawiasz sobie odpowiednią siatkę jeśli o to ci chodzi. Mogę jeszcze polecić, żeby włączyć jej widoczność. Ja projektuję zawsze na siatce 5milsów. Zdarza się również, że dla płynniejszych miejsc daję siatkę 1mils.

Męczyłem się z 20min a na to nie wpadłem. Dzieki wielkie 😅

EDIT:

niestety muszę zrezygnować z sharpów z powodów finansowych, nie pozostaje mi nic innego jak budowa własnych, i tu proszę o pomoc, bo nie wiem za co się zabrać.

EDIT2:

Przekopałem, przeanalizowałem kupę schematów zrobiłem coś takiego nie jestem pewny tego rozwiązania.chciałem rozmieścić je następująco:po 2 z przodu i z tyłu, po 1 na bok.

Mam jednak problem z pinologią, rozumiem ze te 36khz powinno się generować z pinu

OC2, ale tam mam podpięty mostek."LED" moge podpiąć do pierwszego lepszego wyjścia?

Mam nadzieję, że te kondensatory filtrujące zasilanie części analogowych mostków H będą Lol-ESR (takie zaleca producent). Ten kondensator na Resecie może sprawiać problemy przy zaprogramowaniu uC, dlatego lepiej go tam nie dawaj. Przy 4 silnikach daj kondensator o większej pojemności przed stabilizator. Te NPN do załączania diod IR nie za bardzo mają sens. Zmień je na PNP. Poza tym w NPN podciąga się do masy (jakbyś podciągnął do Vcc, to w momencie wystąpienia stanu nieustalonego na pinie uC włączy ci diody).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.