Skocz do zawartości

Recykling części elektronicznych

lucyfer666

Pomocna odpowiedź

Mam pytanko. Czy części takie, jak, np. tranzystory czy rezystory można pobierać np. ze starych radyj, płyt głównych itp, zamiast kupować? Tam zawsze tego jest pełno.

A i jeszcze jedno pytanie, sorry, że nie do tematu, ale gdzie w necie można kupić mikroukłady? U nas nie ma sklepu z elektroniką dla amatorów, więc pozostaje mi allegro, ale na allegro nie znalazłem ani podstawek pod mikroukłady ani samych mikroukładów.

A cóż to jest mikroukład? Taki układ tylko, że mikro, tak?

Przepraszam nie mogłem się powstrzymać od tego komentarza.

Poszukaj mikroprocesor, mikrokontroler, albo po konktetnych symbolach np attiny2313.

• Lubię! 2

Poszukaj u takich kolesi jak "lisiu" i "artpark" na alegro, oni mają 😉

Czy części takie, jak, np. tranzystory czy rezystory można pobierać np. ze starych radyj, płyt głównych itp, zamiast kupować?

No pewnie, głupie pytanie :->

• Lubię! 1

Mam pytanko. Czy części takie, jak, np. tranzystory czy rezystory można pobierać np. ze starych radyj, płyt głównych itp, zamiast kupować? Tam zawsze tego jest pełno.

Jasne, że tak.

Ale czy warto. Takie elementy (rezystory, tranzystory itp) są bardzo tanie, kosztują dosłownie grosze.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki serdeczne za pomoc. A i mam jeszcze jedno pytanko. Jak się skumać jaki np. rezystor jest jaki?

Weźmy np. ten pod spodem.

rezystor.jpg

Ma on jakieś paski różnego koloru. O co z tym chodzi? Może ktoś wyjaśnić? Mi nic to nie mówi...

• Lubię! 1

Widzę że trzeba tutaj wyjaśnić podstawowe zagadnienie z elektroniki.

Paski na rezystorach oznaczają wartość rezystancji tolerancje oraz moc. Nazywa się to kod paskowy. Ja miałem to w szkole w gimnazjum na technice.

Jak ci się nie chce szukacz tych pasków, po prostu weź miernik w zmierz ich wartość.

• Lubię! 1

"Recykling" jest ok, ale wylutowane końcówki rezystorów, kondensatorów itp. są bardzo krótkie- później sie trzeba troszkę pomęczyć żeby to polutować 😉

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.