robosoft Napisano Lipiec 26, 2012 Udostępnij Napisano Lipiec 26, 2012 Witam, Jestem tu nowy, to moj pierwszy post, wiec moze bedzie glupie pytanie, Mam silniki hl149, jest tam oska 4,8mm, jak to polaczyc z kolami z lego, najlepiej nie bezposrednio z kolem, ale z oska do kola, cos takiego jak ten adapter http://botland.com.pl/przejsciowki/145-przejsciowka-lego-wal-3mm.html, zrobilem juz dziwne rzeczy, ale ten silnik ma przelazenie 21:1, a platforma jest dosc ciezka, i po jakism czasie kleka polaczenie silnika z kolem. Chodzi mi o jakis sposob polaczenia tego, zeby wytrzymalo wiecej Pozdrawiam
mati 6 Lipiec 26, 2012 Udostępnij Lipiec 26, 2012 Można rozwiercić otwór w kole, tak, by oś wchodziła na wcisk... Dodatkowo jeszcze zalać kropelką. Ale trudno jest wywiercić idealnie prosto ten otwór. Sam już próbowałem i średnio mi wyszło ( musiałem rozwiercać bardziej i potem rurke termokurczliwą zaciskać na oś). Także najlepiej poczekaj jeszcze na jakieś inne propozycje Ta metoda stosowana na własną odpowiedzialność.
robosoft Lipiec 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 26, 2012 to juz przerobilem, termokurczke, klej typu poxipol, itp. najlepiej by mi pasowala ta przejsciowka z pololu, ale nie ma na 5mm, ale moze jeszcze ktos mi cos podpowie.
Tolo Lipiec 26, 2012 Udostępnij Lipiec 26, 2012 Mógłbyś spróbować zmniejszyć średnicę wałów w silniku do 3 mm w taki sposób. Bierzesz silnik zakręcasz mocno w imadle podłączasz do prądu a do obracającego się wału przystawiasz pilnik do metalu ,tylko pilnik nie może być krótszy niż wał (chodzi o to aby szlifować cały wał na raz) a cały pilnik oprzeć o coś stabilnego (nie trzymać w ręku). Jak tak zrobiłem i wyszło całkiem dobrze.
robosoft Lipiec 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 26, 2012 nad tym tez myslalem, ale te sliniki maja przekladnie i nie kreca sie tak szybko, wiec i dlugo to by trfalo, dzis moze pokombinuje z jakas redukcja z elektronarzedzi, ale nie wiem czy tam jest cos i srednicy 4mm,
robosoft Lipiec 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 26, 2012 hm, no moze to jest pomysl, dzis to wyproboje, moze sie uda
Sabre Lipiec 26, 2012 Udostępnij Lipiec 26, 2012 robosoft, ja na twoim miejscu bym nic nie szlifował. Pojechałbym do sklepu typu Leroy i kupił rurkę aluminiową o wewnętrznej średnicy 5mm, uciąłbym kawałem i wkleił poxipolem na ośkę przekładni. Do wewnątrz z 2 strony wklejasz ośkę lego. Jak się nie mylę to rurka o średnicy zewnętrznej 6mm będzie idealna do tego, ma ścianki 0,5mm więc w środku jest 5mm i z tego co pamiętam to ośka lego wchodziła chyba na wcisk w tą rurkę.
robosoft Lipiec 31, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 31, 2012 Witam, Przetestowalem rurke alu, sred 6mm, 1. Oska lego wciska sie na rurke, ale nie dokladnie, nie jest w osi, wiec nie nadaje sie ;( 2. Na rurce wypilowany taki krzyzak zeby oska lego pasowala, lepiej, ale tez nie doklanie, i bardzo delikatne, z poxipolem juz prawie idealnie, ale nadal nie w osi. ;( 3. Wypilowanie o osce z silnika drugiego skosu, spilowanie w kole pasowym lego 2 powierzchni, i kolo na osi silnika juz jest centralnie, ale po czasie tez sie wyrabia, wiec do mocowania poxipol, no i teraz mam naped ale przez pasek z jakies magnetowidu, ale przynajmniej jedzie, moze nie idealnie, ale xza to da sie zastosowac do innych rzeczy. Duzo zabawy, musze inne kola znalesc, albo inny silnik. Pozdrawiam
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »