Skocz do zawartości

Hl149 - jak polaczyc z kolami lego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Jestem tu nowy, to moj pierwszy post, wiec moze bedzie glupie pytanie,

Mam silniki hl149, jest tam oska 4,8mm, jak to polaczyc z kolami z lego, najlepiej nie bezposrednio z kolem, ale z oska do kola, cos takiego jak ten adapter http://botland.com.pl/przejsciowki/145-przejsciowka-lego-wal-3mm.html, zrobilem juz dziwne rzeczy, ale ten silnik ma przelazenie 21:1, a platforma jest dosc ciezka, i po jakism czasie kleka polaczenie silnika z kolem. Chodzi mi o jakis sposob polaczenia tego, zeby wytrzymalo wiecej 😉

Pozdrawiam

Można rozwiercić otwór w kole, tak, by oś wchodziła na wcisk... Dodatkowo jeszcze zalać kropelką. Ale trudno jest wywiercić idealnie prosto ten otwór. Sam już próbowałem i średnio mi wyszło ( musiałem rozwiercać bardziej i potem rurke termokurczliwą zaciskać na oś).

Także najlepiej poczekaj jeszcze na jakieś inne propozycje 🙂 Ta metoda stosowana na własną odpowiedzialność.

to juz przerobilem, termokurczke, klej typu poxipol, itp. najlepiej by mi pasowala ta przejsciowka z pololu, ale nie ma na 5mm, ale moze jeszcze ktos mi cos podpowie.

😉

Mógłbyś spróbować zmniejszyć średnicę wałów w silniku do 3 mm w taki sposób. Bierzesz silnik zakręcasz mocno w imadle podłączasz do prądu a do obracającego się wału przystawiasz pilnik do metalu ,tylko pilnik nie może być krótszy niż wał (chodzi o to aby szlifować cały wał na raz) a cały pilnik oprzeć o coś stabilnego (nie trzymać w ręku). Jak tak zrobiłem i wyszło całkiem dobrze.

nad tym tez myslalem, ale te sliniki maja przekladnie i nie kreca sie tak szybko, wiec i dlugo to by trfalo, dzis moze pokombinuje z jakas redukcja z elektronarzedzi, ale nie wiem czy tam jest cos i srednicy 4mm,

robosoft, ja na twoim miejscu bym nic nie szlifował. Pojechałbym do sklepu typu Leroy i kupił rurkę aluminiową o wewnętrznej średnicy 5mm, uciąłbym kawałem i wkleił poxipolem na ośkę przekładni. Do wewnątrz z 2 strony wklejasz ośkę lego. Jak się nie mylę to rurka o średnicy zewnętrznej 6mm będzie idealna do tego, ma ścianki 0,5mm więc w środku jest 5mm i z tego co pamiętam to ośka lego wchodziła chyba na wcisk w tą rurkę.

Witam,

Przetestowalem rurke alu, sred 6mm,

1. Oska lego wciska sie na rurke, ale nie dokladnie, nie jest w osi, wiec nie nadaje sie ;(

2. Na rurce wypilowany taki krzyzak zeby oska lego pasowala, lepiej, ale tez nie doklanie, i bardzo delikatne, z poxipolem juz prawie idealnie, ale nadal nie w osi. ;(

3. Wypilowanie o osce z silnika drugiego skosu, spilowanie w kole pasowym lego 2 powierzchni, i kolo na osi silnika juz jest centralnie, ale po czasie tez sie wyrabia, wiec do mocowania poxipol, no i teraz mam naped ale przez pasek z jakies magnetowidu, ale przynajmniej jedzie, moze nie idealnie, ale xza to da sie zastosowac do innych rzeczy. Duzo zabawy, musze inne kola znalesc, albo inny silnik. 😉

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...