Kozy Napisano Lipiec 30, 2012 Udostępnij Napisano Lipiec 30, 2012 Witam,ostatnio przeszukując Internet natknąłem się na dość ciekawe dwie rzeczy odnośnie programowania mikrokontrolerów. 1. Modkit - http://www.modk.it Ciekawe rozwiązanie dla początkujących bądź bardzo młodych konstruktorów robotów. Tworzenie odbywa się za pomocą drag&drop. Raczej nie stworzymy czegoś bardzo zaawansowanego, ale do małych projektów i jak ktoś nie lubi programować to fajna alternatywa. 2. MicroEJ - http://www.is2t.com/en/products-microej-sdk Dla tych co lubią Jave 🙂 Programujemy tutaj sobie stm32 w javie 🙂 Ściągnąłem sobie i przejrzałem parę przykładów, powiem że dość ciekawe rozwiązanie. Może się zagłębię kiedyś w to, to napisze coś więcej, może jakiś tutek jak będą chętni. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Lipiec 31, 2012 Udostępnij Lipiec 31, 2012 Bo ja wiem czy takie rozwiązania są dobre przecież Bascom jest banalnie prosty, a układając "klocuszki" niczego się nie nauczymy ... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Lipiec 31, 2012 Udostępnij Lipiec 31, 2012 - Jak chcesz na serio zacząć przygodę z robotyką to polecam język C, przynajmniej jest multiplatformowy. Java jest dosyć powolna i mało popularna wśród mikroprocesorów. - Bez programowanie zbyt daleko się nie zajdzie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kozy Lipiec 31, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 31, 2012 Bo ja wiem czy takie rozwiązania są dobre przecież Bascom jest banalnie prosty, a układając "klocuszki" niczego się nie nauczymy ... Raczej jest to rozwiązanie dla dzieci, które może je wprowadzić w ten świat - Jak chcesz na serio zacząć przygodę z robotyką to polecam język C, przynajmniej jest multiplatformowy. Java jest dosyć powolna i mało popularna wśród mikroprocesorów.- Bez programowanie zbyt daleko się nie zajdzie. A czy ja mówię, że będę pisał tylko w Javie. Coś znalazłem, wydaje mi się ciekawego to się podzieliłem tym. MicroEJ będę raczej traktował jako ciekawostkę i się trochę nim pobawię 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
MatManiak Lipiec 31, 2012 Udostępnij Lipiec 31, 2012 A może Arduino? Prościej to już chyba się nie da 😉 Programujesz praktycznie w C/C++, więc przesiadka na inne mikrokontrolery i środowisko inne niż arduino jest w miare prosta, a samo zaczęcie przygody z Arduino jest bardzo proste i rozwiązuje sporo problemów początkujących programistów uC. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »