Skocz do zawartości

Coś dla początkujących oraz Java

Kozy

Pomocna odpowiedź

Witam,
ostatnio przeszukując Internet natknąłem się na dość ciekawe dwie rzeczy odnośnie programowania mikrokontrolerów.

1. Modkit - http://www.modk.it

Ciekawe rozwiązanie dla początkujących bądź bardzo młodych konstruktorów robotów. Tworzenie odbywa się za pomocą drag&drop. Raczej nie stworzymy czegoś bardzo zaawansowanego, ale do małych projektów i jak ktoś nie lubi programować to fajna alternatywa.

2. MicroEJ - http://www.is2t.com/en/products-microej-sdk

Dla tych co lubią Jave 🙂 Programujemy tutaj sobie stm32 w javie 🙂 Ściągnąłem sobie i przejrzałem parę przykładów, powiem że dość ciekawe rozwiązanie. Może się zagłębię kiedyś w to, to napisze coś więcej, może jakiś tutek jak będą chętni.

Bo ja wiem czy takie rozwiązania są dobre przecież Bascom jest banalnie prosty, a układając "klocuszki" niczego się nie nauczymy ...

- Jak chcesz na serio zacząć przygodę z robotyką to polecam język C, przynajmniej jest multiplatformowy. Java jest dosyć powolna i mało popularna wśród mikroprocesorów.

- Bez programowanie zbyt daleko się nie zajdzie.

Bo ja wiem czy takie rozwiązania są dobre przecież Bascom jest banalnie prosty, a układając "klocuszki" niczego się nie nauczymy ...

Raczej jest to rozwiązanie dla dzieci, które może je wprowadzić w ten świat

- Jak chcesz na serio zacząć przygodę z robotyką to polecam język C, przynajmniej jest multiplatformowy. Java jest dosyć powolna i mało popularna wśród mikroprocesorów.

- Bez programowanie zbyt daleko się nie zajdzie.

A czy ja mówię, że będę pisał tylko w Javie. Coś znalazłem, wydaje mi się ciekawego to się podzieliłem tym. MicroEJ będę raczej traktował jako ciekawostkę i się trochę nim pobawię 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A może Arduino? Prościej to już chyba się nie da 😉 Programujesz praktycznie w C/C++, więc przesiadka na inne mikrokontrolery i środowisko inne niż arduino jest w miare prosta, a samo zaczęcie przygody z Arduino jest bardzo proste i rozwiązuje sporo problemów początkujących programistów uC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.