Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Kupiłem identyczne podwozie. Mógł byś mi powiedzieć na ile V te silniczki są z napędu? bo nigdzie nie mogę tej informacji znaleźć.

Jeśli to jest ten sam model, który i ja kupiłem (nie pamiętam nazwy, ale wygląda bardzo podobnie), to zasilanie jest z pakietu 7,2V - znamionowe napięcie silników będzie zbliżone do tej wartości.

Co do chwytaka, to faktycznie trochę niewypał. Mógłbyś dorobić w środku uchwytu wgłębienie z dwóch stron, dzięki czemu będziesz w stanie podnosić również sztywne przedmioty (w szczególności te o przekroju walca), a przyszłościowo możesz pomyśleć nad konstrukcją jak tutaj:

http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=201312

Również ten mechanizm jest dość ciekawie pomyślany:

http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=204536

Bawiłem się obydwoma chwytakami i faktycznie zdają egzamin - nawet przy dużych ciężarach. Przy takim rozwiązaniu martwisz się właściwie tylko dostatecznym momentem obrotowym serwa, które zaciska szczęki. Warto jeszcze rozważyć sposób wykrywania przedmiotu złapanego w chwytak, żeby serwo nie musiało pracować na pełnych obrotach po mocniejszym ściśnięciu przedmiotu (duży pobór prądu i ryzyko uszkodzenia przekładni). Fajne są np. elastyczne tensometry, jak FSR408 - 30-61710 albo FSR402 - 30-81794 (ew. FSR400 - 30-49649) zamocowane w strategicznych miejscach we wnętrzu szczęk. Ten pierwszy można przyciąć w zależności od potrzeb.

• 2 miesiące później...
Jeśli to jest ten sam model, który i ja kupiłem (nie pamiętam nazwy, ale wygląda bardzo podobnie), to zasilanie jest z pakietu 7,2V - znamionowe napięcie silników będzie zbliżone do tej wartości.

Tylko ciekawe czemu niby dedykowane akumulatorki to 9,6V. Mam już właśnie akumulatorek 9,6V ale będę jednak używał akumulatora żelowego 6V.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...