Bobby Wrzesień 1, 2012 Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Możesz, tylko jak masz możliwość to odepnij płytkę z czujnikami - diody na niej siorbią sporo prądu, i może te 100mA tego zasilacza nie wystarczać - sprawdźmy czy będzie stabilnie mrugać.
aixI Wrzesień 1, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Teraz jak podłączyłem te 12V (odłączyłem płytkę z czujnikami) to dioda w ogóle nie mruga. Przy 16 te z tak samo.
Bobby Wrzesień 1, 2012 Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Czyli żeby w ogóle płytka jakkolwiek działała, musi być wpięta płytka z czujnikami?
aixI Wrzesień 1, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 1, 2012 Raczej nie, jak wcześniej wgrywałem program do mrugającej diody (żeby sprawdzić, czy uC działa itp.) to normalnie działało. [ Dodano: 01-09-2012, 18:25 ] A może zmienię podłączenie diody? z pd.0 na jakiś inny?
Bobby Wrzesień 2, 2012 Udostępnij Wrzesień 2, 2012 Zmierz napięcie na nóżkach uC po podpięciu zasilacza, i sprawdź, czy jest rzeczywiście te 5V. I ile jest naprawdę na wejściu stabilizatora.
aixI Wrzesień 3, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 3, 2012 Jak podłączyłem zasilanie 12V to dioda po jakimś czasie zaczęła mrugać, ale po paru cyklach przestała. Na wejściu stabilizatora jest 12.38V, a na wyjściu jest 5.03V Na uC jest 5.03V A na pinie 2 (pd.0) jest raz 0, a raz ok 5V, czyli dioda powinna mrugać, ale nie mruga.
sosnus Wrzesień 3, 2012 Udostępnij Wrzesień 3, 2012 To jest zasilacz 12V 100mA, tak? Może za słaby jest? A jak byś spróbował zasilić go z jakiś baterii? Masz jeszcze jakiś inny zasilacz? [ Dodano: 03-09-2012, 11:25 ] I jeszcze jedno. Jak zasilasz płytkę stykową?
aixI Wrzesień 3, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 3, 2012 Tak to zasilacz 12V 100mA. "Może za słaby jest?" Możliwe. "A jak byś spróbował zasilić go z jakiś baterii?" A mogą być paluszki?? 6paluszków (6*1,5V=9V) "Masz jeszcze jakiś inny zasilacz?" Mam, ale na 5V.
sosnus Wrzesień 3, 2012 Udostępnij Wrzesień 3, 2012 No to spróbuj zasilić go z tych paluszków, po drodze puszczając przez ten stabilizator w robocie. Powiesz jak zasilasz płytkę stykową?
aixI Wrzesień 3, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 3, 2012 Na płytce stykowej układałem wcześniej tylko uC i jakieś rezystory + ledy, nic szczególnego, zasilam ją zasilaczem 5V 650mA. [ Dodano: 03-09-2012, 20:26 ] A jakbym zmienił podłączenie leda do uC? zamiast do pd.0 podłączyłbym do pd.1. Ale z drugiej strony nie rozwiązalibyśmy poprzedniego problemu :/
aixI Wrzesień 7, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 7, 2012 No to tak: jak zasilałem układ z 6 paluszków (razem 9V) to też nic się nie działo. Przelutowałem podłączenie diody z pd.0 na pd.1 i też nie działa, sprawdzałem napięcie i było raz ok. 0V i ok. 5V czyli powinna mrugać ale nie mruga ;/ Może to wina diody led?? Mogło się z nią coś stać, jeżeli po przylutowaniu do płytki uniwersalnej zgiąłem nóżki tak żeby sięgały, np. jedna do pinu uC, a druga do rezystora? W kodzie zmieniłem pd.0 na pd.1 oczywiście. Co mam dalej robić ??
sosnus Wrzesień 7, 2012 Udostępnij Wrzesień 7, 2012 To w końcu dioda działa czy nie? Podłącz ją na stykówce przez rezystor, i sprawdź czy działa. I jeszcze jedno. Silniki wymagają 6V, tak? Może spróbuj zrobić tak jak ja. Rozdzieliłem zasilanie logiki i silników (ale pomimo tego ważne jest to, aby masy obu źródeł były połączone). Moje silniki potrzebują 3V, więc zasilałem je 2 bateriami AA czyli 2*1,5V, a logika potrzebuje 5V, więc zasiliłem je 4 akumulatorkami AAA czyli 4*1,2V. Gdy zasilałem całość z 4 akumulatorków AA (1,2V) to silniki nie chciały nawet ruszyć. Pamiętaj jeszcze to, że ja nie miałem w bocie żadnego stabilizatora, edit: i że moje silniki wymagają max 3V.
aixI Wrzesień 7, 2012 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 7, 2012 To w końcu dioda działa czy nie? Podłącz ją na stykówce przez rezystor, i sprawdź czy działa. Wymieniłem diode led i działa (miejmy nadzieję, że tek zostanie) I jeszcze jedno. Silniki wymagają 6V, tak? Może spróbuj zrobić tak jak ja. Rozdzieliłem zasilanie logiki i silników (ale pomimo tego ważne jest to, aby masy obu źródeł były połączone). Moje silniki potrzebują 3V, więc zasilałem je 2 bateriami AA czyli 2*1,5V, a logika potrzebuje 5V, więc zasiliłem je 4 akumulatorkami AAA czyli 4*1,2V. Gdy zasilałem całość z 4 akumulatorków AA (1,2V) to silniki nie chciały nawet ruszyć. Pamiętaj jeszcze to, że ja nie miałem w bocie żadnego stabilizatora, edit: i że moje silniki wymagają max 3V. U mnie logika tak samo potrzebuje 5V, a do silników jest podłączone zasilanie bezpośrednio z (jak na razie) zasilacza. To znaczy 12V idzie do 8 pinu (VCC2) mostka H. [ Dodano: 08-09-2012, 13:51 ] Edit: To tak jak Bobby mówił, mam sprawdzić, czy uC dobrze interpretuje 1/0. Czy dobrze przerobiłem kod? Kod: $regfile = "2313def.dat" $crystal = 1000000 'Konfiguracja sterowania PWM Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 64 , Compare A Pwm = Clear Up , Compare B Pwm = Clear Up 'Konfiguracja portów ##wyjscia## Config Pinb.5 = Input Config Pinb.6 = Input Config Pinb.7 = Input ##wejscia## Config Pinb.4 = Output Reset Portb.4 Config Pinb.3 = Output Reset Portb.3 Config Pind.2 = Output Reset Portd.2 Config Pind.5 = Output Reset Portd.5 Config Pind.4 = Output Reset Portd.4 Config Pind.3 = Output Reset Portd.3 Config Pind.1 = Output Reset Portd.1 PORTB.5 = 1 PORTB.6 = 1 PORTB.7 = 1 'Opis prtów 'Enable1 - silnik lewy - PortB.4 (PWM1A) 'Enable2 - silnik prawy - PortB.3 (PWM1B) 'Input1 - Silnik lewy A - PortD.2 'Input2 - Silnik lewy B - PortD.5 'Input3 - Silnik prawy A - PortD.3 'Input4 - Silnik prawy B - PortD.4 'Dioda - PortD.1 Sensor_1 Alias Portb.5 Sensor_2 Alias Portb.6 Sensor_3 Alias Portb.7 Silnik_lewy_a Alias Portd.2 Silnik_lewy_b Alias Portd.5 Silnik_prawy_a Alias Portd.4 Silnik_prawy_b Alias Portd.3 Dioda Alias Portd.1 'Deklaracje zmiennych Dim Czujnik_lewy As Single Dim Czujnik_srodkowy As Single Dim Czujnik_prawy As Single Dim W As Word 'Blok instrukcji Set Dioda Set Silnik_lewy_a Reset Silnik_lewy_b Set Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Do portd.1=pinb.7 Loop End 'end program Jedz_prosto: Set Silnik_lewy_a Set Silnik_lewy_b Reset Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Return Skrecaj_w_prawo: Set Silnik_lewy_a Reset Silnik_lewy_b Reset Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Waitms 10 Return Skrecaj_w_lewo: Set Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Reset Silnik_lewy_a Reset Silnik_lewy_b Waitms 10 Return ----------------------- I takie małe pytanie: Jak w programie jest pind.1 to znaczy, że to jest (TXD)pind.1? (patrząc na uC w datasheecie 3 nóżka), a jak jest portd.1 to znaczy, że co...? [ Dodano: 08-09-2012, 17:27 ] EDIT: Ok wgrałem program do uC tylko bez tego: Jedz_prosto: Set Silnik_lewy_a Set Silnik_lewy_b Reset Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Return Skrecaj_w_prawo: Set Silnik_lewy_a Reset Silnik_lewy_b Reset Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Waitms 10 Return Skrecaj_w_lewo: Set Silnik_prawy_a Reset Silnik_prawy_b Reset Silnik_lewy_a Reset Silnik_lewy_b Waitms 10 Return Bo nie chciał się skompilować (z resztą i tak teraz to nie było potrzebne) To rak: płyta główna wraz z płytką z czujnikami jak jest podłączona tojak na czujniki sa na czarnym dioda led świeci, jak na czujnik najedzie biała kartka dioda gaśnie. To sprawdzałem dla Do portd.1=pinb.7 Loop . Dla Do portd.1=pinb.6 Loop Tak samo ;] I dla Do portd.1=pinb.5 Loop Tak samo, czyli uC interpretuje 1/0. ;]
sosnus Wrzesień 9, 2012 Udostępnij Wrzesień 9, 2012 U mnie logika tak samo potrzebuje 5V, a do silników jest podłączone zasilanie bezpośrednio z (jak na razie) zasilacza. To znaczy 12V idzie do 8 pinu (VCC2) mostka H. Jeżeli cały czas mówisz o zasilaczu 12V 100mA, no to w tym miejscu chyba leży problem. Sam uC, diody IR z transoptorów i inne rzeczy pobierają prawdopodobnie więcej prądu niż 100mA. A gdzie tu jeszcze prąd potrzebny sinikom? Najlepiej znajdź jakiś zasilacz o napięciu co najmniej 7V i prądzie co najmniej 500mA i zasil nim uC, a silniki zasil Z 4 baterii AA, i zobacz czy będzie działać. Nie zapomnij połączyć mas zasilacza i baterii.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »