Skocz do zawartości

Pierwszy LF - prośba o sprawdzenie schematu

Pomocna odpowiedź

Mały błąd propo mostka H Vcc1 to zasilanie logiki, które powinno być zasilane 5v, natomiast vcc2 to zasilanie silników- podłączone prawidłowo

EDIT: mój błąd te mostki toleruja napięcia 36v, więc moze zostać tak jak jest, chodz i tak lepiej zasilać logike mniejszym napięciem 🙂

Oprócz rezonatora kwarcowego to co jeszcze byłoby można dodać pożytecznego?

Bo jak na razie różne "bajery"np. typu buzzer trochę mało mnie teraz obchodzą bo chciałbym wytrawić swoją pierwszą płytkę, a wydaje mi się że im mniej połączeń tym będzie mi łatwiej.

proponuję dodać pare switch'y (przyciski)

A mógłbym poprosić o jakieś sugestie w którym miejscu i co miały bym robić.

Przyciski podłączasz pod dowolny pin. Zastosowań może być wiele, podczas pisania programu na pewno coś wymyślisz, np. zwiększanie/zmniejszanie pwm, lub start robota dopiero po naciśnięciu przycisku.

Więc dodałem to co uznałem za rozsądne. Mam dwa pytania:

1. Gdzie mogę znaleźć biblioteki do eagle na wtyki goldpin na 7. W bibliotekach znalazłem tylko na 2 i na 3.

2. Gdzie mogę znaleźć informacje o komunikacji komputera z atmega 8 przez USART

A to mój poprawiony schemat:

Vcc jest źle podłączone w uC. Powinno być bezpośrednio do +5V, a kondensator pomiędzy nim a masą.

I mógłbyś sobie jeszcze dodać przycisk do ręcznego resetu.

Ewentualnie zamiast LEDa1 możesz dać dzielnik napięcia do pomiaru stanu naładowania akumulatora.

EDIT: I masz błąd. Przez przypadek połączyłeś pin 6 z pinem 7 w złączu JP6

Mam nadzieję że to już ostateczna wersja. Nic nie będę zmieniał ani dodawał. Moje pytanie czy wszystko jest dobrze połączone?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...