Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

ok jutro zorganizuje jakis miernik i to zmierze 🙂 Z tego co napisales to prawdopodobnie tak sie dzieje bo czasami silniki nie ruszaja za pierwszym razem jak podepne zasilania tylko za 2 lub 3 wiec moze sie restuje uC 🙂 jutro napisze co mi pokazal miernik a póki co dziekuje za odpowiedzi i piwo wedruje 🙂

[ Dodano: 04-09-2012, 13:25 ]

Mam miernik i sprawa wyglada tak: jak ma chodzic jeden silnik to gdy podlaczam napiecie silnik nie zawsze startuje wtedy mam 10,5V za 2 lub 3 podlaczeniem wystartuje i chodzi przez krotka chwile to mam 7-8,5V a kiedy buczy to jest 2-3,5V, kiedy chodzi i go zatrzymam to jest 2,5-3,5V

jak sa podlaczone dwa silniki to zaden nie rusza tylko "bucza" i wtedy mam napiecie 3,5V

kiedy podlacze silniki na plytce stykowej to przy stabilizatorze. gdy chodzi tylko 1 to mam 4,5V gdy podlacze drugi to 0,5V. Teraz cos wiadomo 🙂 i co moze byc powodem takiego działania?

Sa to serwa Tower Pro sg90, kupilem od znajomego okazyjnie i przerobilem je. Robocik bedzie jezdzil na silnikach Pololu ale poki co chcialem wszystko przetestowac na serwach. Myslisz ze pololu działaly by prawidlowo? Mogę coś zrobić żeby te serwa co mam działały poprawnie?

Pololu tym bardziej nie działałyby prawidłowo, na pewno nie HP ("żrą" jeszcze więcej). Musisz zaopatrzyć się w inne źródło prądu.

Zasilam to z zasilacza 12V wiec co moge dac innego? Nie mam obecnie akumulatorka 7,4V, a chcialem zeby cala konstrukcja jezdzila na bateriach AA, czy one dalyby rade?

obecnie zasilam uklad 8 bateriami AAA, polaczylem je tak ze mam ponad 7V napiecia i około 20A. Ale mam nadal problem z odpaleniem dwóch silników jednocześnie, załozylem juz silniczki z autka zdalnie sterowanego i jak zadziala jeden sharp to czasami ruszy a czasami nie, a jak dwa widza cos to tylko bucza i nigdy nie rusza, co sie dzieje? Probowalem różne wartosci PWM'a i zawsze to samo...

oto kod programu:

$regfile "M8def.dat"                                        'procesor
$regfile = 8000000                                          'taktowanie

Config Portd.4 = Output                                     'mostek
Config Portd.5 = Output                                     'mostek
Config Portd.6 = Output                                     'mostek
Config Portd.7 = Output                                     'mostek
Config Pinc.5 = Input                                       'sharp lewy
Config Portd.2 = Output                                     'led lewy
Config Pinc.4 = Input                                       ' sharp prawy
Config Portd.0 = Output                                     'led prawy

Pwm1a = 200                                                  'Pwm
Pwm1b = 200                                                  'PWM

Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1       'konfiguracja pwm
Waitms 300

Do

'sharp lewy

If Pinc.5 = 0 Then
Portd.2 = 1
Portd.7 = 1
Portd.6 = 0
Portd.5 = 0
Portd.4 = 0
Else
Portd.2 = 0
Gosub Stop

End If
                                                            'sharp prawy

If Pinc.4 = 0 Then
Portd.0 = 1
Portd.7 = 0
Portd.6 = 0
Portd.5 = 1
Portd.4 = 0
Else
Portd.0 = 0
Gosub Stop

End If

Loop

End

Stop:
Portd.7 = 0
Portd.6 = 0
Portd.5 = 0
Portd.4 = 0
Return
obecnie zasilam uklad 8 bateriami AAA, polaczylem je tak ze mam ponad 7V napiecia i około 20A.

Jakiś cud? W jaki sposób je połączyłeś? Wychodziłoby na to, że możesz spokojnie zasilać z 8miu cienkich paluszków odbiornik o mocy 140W 😃 :D

Polaczylem je tak jak na schemacie Połączenie szeregowo-równoległe http://www.egmdss.com/gmdss-courses/mod/resource/view.php?id=495

z tym że tutaj są polaczene 4 paluszki a u mnie jest ich 8 🙂 Mierze miernikiem i mam takie napiecie a prąd musialem oszacowac bo miernik jest do 10A. Chyba dobrze to zrobiłem?

[ Dodano: 09-09-2012, 23:17 ]

Wie ktos dlaczego te silniki mi nie ruszaja? Czego to moze byc wina?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...