Skocz do zawartości

Elektryka zwiazana przede wszystkim z plytą. Montaż, i kilka pytań

Pomocna odpowiedź

NIE może tak być. Za 15 min ci wyjaśnię dlaczego tak nie.

[ Dodano: 10-09-2012, 18:14 ]

A więc tak po pierwsze musisz wiedzieć jak wyglądają połączenia na płytce.

Tu masz rysunek pokazujący jak to najczęściej wygląda.

Jeszcze jedna uwaga. Widzisz na swojej płytce dwie szyny boczne? Na środku tych szyn jest większy odstęp. Tam jest przerwa w szynie.

Za bardzo to mi nie pomoglo bo o tym juz wiedzialem. Moze byloby latwiej abys zrobil w paicie przykladowe podlaczenie zasilania i programatora do procesora. Jezeli bym to wiedzial zamowilbym kilka czesci i podlaczal silnik do procesora...

Do zasilania polecam wziąć 6 baterii lub akumulatorków. Da nam to łącznie 9v/ 7,2v. NA płytce musisz umieścić stabilizator tak jak na schemacie.

Więcej musisz sam pomyśleć bo dając ci wszystko "na talerzu "zrobiliśmy by ci krzywdę.

Nie rób nic na ślepo po kroczku, po kroczku. Proponuję najpierw zbudować coś bez procesora żeby złapać "bakcyla". Jak to ogarniesz to spokojnie wykonasz sobie już trudniejsze projekty. Grunt to aby się nie poddawać.

Na ślepo nie ma co układać, bo możesz coś spalić. Przecież pawcio0928 podał Ci rysunek płytki stykowej (tą którą mam taż ma takie połączenia) i schemat stabilizatora do zasilania układów na płytce stykowej (i nie tylko). Tak jak mówiłem wystarczy pomyśleć, jak jak pierwszy raz kupiłem płytkę to też nie wiedziałem jak układać, ale jak sprawdziłem połączenia miernikiem to już wiedziałem co i jak, a jak nie wiesz, np. jakie nazwy maja piny, powiedzmy attiny2313 to wejdź w datasheet.

Ja po prostu nie potrafie odzwierciedlic tego na plytce(dlatego robilem w paincie:-P). A co dopiero z odczytaniem i zrozumieniem.

Jeśli masz problem z numerami i nazwami pinów, polecam nakleić sobie taką naklejkę jak na zdjęciu poniżej. Nawet na klej biurowy.

tu masz adres skąd takie fiszki można pobrać -->click

[ Dodano: 10-09-2012, 21:41 ]

Przeczytaj sobie ten oto materiał http://www.mikrokontrolery.org/mikrokontrolery/programatory/104-programatory

Myślę że on ci nieco rozjaśni na temat programatorów isp i ich podłączaniu.

Ehhhh czytałem 😃. Nie mam problemów z pinami. Moim problemem teraz jest

1.Jak podłaczyć koszyczek i programator do vcc i gnd, gdy jest TYLKO jedno wejscie Vcc i Gnd w uC atmel 2313?

Czy nie można podlaczyc Vcc/Gnd od programatora i zasilania pod jeden slot?

Prawdopodobnie pawcio wszystko w swoim schemacie wytlumaczyl jednak ja go nie rozumiem 🙁. Przepraszam 😉

plytka-stykowa-a-830-otworow.thumb.jpg.3ad56f820094ffc1cfa53aef65344ecd.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...