Skocz do zawartości

Niedziałający mostek h, wymiana silniczka serwomechanizmu na silnik od wycieraczek

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam was wszystkich bardzo serdecznie.

Zacznę od tego że potrzebuję "wymienić" silnik w serwomechanizmie modelarskim na silnik od wycieraczek samochodu osobowego. Zbudowałem układ na podstawie schematu

8762806400_1349720019.jpg

jako mosfety zastosowałem:

tranzystor P-MOSFET IRF4905

tranzystor N-MOSFET IRFB3306

Cały układ złożyłem i nie dział. Przejrzałem kilka razy układ i schemat i wygląda na to że wszystko jest odpowiednio połączone. Rozmawiałem z elektromechanikiem na temat tego układu i schematu (chciałem żeby sprawdził dla czego może nie działać) i stwierdził że schemat jest źle wykonany i że ten układ nie ma prawa działać na tym schemacie. Powiedział również że on tyle ile wie powiedział i że mam rozmawiać z jakimś elektronikiem bo on wiedzy więcej na ten temat nie posiada, niestety nie mam żadnego znajomego elektronika więc piszę tutaj.

Jeśli jest jakiś błąd prosił bym o napisanie o nim. Myślę że źle dobrałem Mosfety, wybrałem te bo akurat te miałem pod ręką i są w miarę tanie w porównaniu z tymi co powinny być. Z góry dziękuję za odpowiedzi, jeśli piszę w złym dziale proszę o przeniesienie.

Szczena, które oznaczenie na schemacie jest prawidłowe? Z symboli tranzystorów wynika, że masz je źle połączone, natomiast literki GDS nie zgadzają się z rysunkiem.

schemat znaleziony w internecie. Ja tego nie projektowałem. Musze zbudować taki mostek i nie wiem jakie dobrać komponenty i jak to połączyć. Jak działa mostek H.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...