Skocz do zawartości

[STM32][TrueStudio] Problem z wgraniem programu na uC

danioto

Pomocna odpowiedź

Witajcie,
czy ktoś już miał do czynienia z nową wersją TrueStudio 3.2? Ja właśnie kilka dni temu ją sobie zainstalowałem i spotkałem się z czymś, czego nawet nie umiem wytłumaczyć. Przy wgrywaniu programu do uC poprzez tryb Debug wszystko gra, a po wyjściu z niego program wydaje się być kasowany z pamięci uC... Próbowałem też przekonwertować plik *.elf na *.hex oraz wgrać go za pomocą STM32 ST-Link Utility, ale efekt był taki sam. Ma ktoś jakiś pomysł, jak to ugryźć?

[ Dodano: 24-10-2012, 01:31 ]

Ok! Chyba jednak to nie jest wina środowiska... Sprawdziłem działanie Atollic'a na płytce ewaluacyjnej i tam wszystko działa, czyli jedyny wniosek taki, że musiałem coś źle zaprojektować. Jeżeli ktoś miałby czas i chęci, to proszę o pomoc. Co mogłem źle zaprojektować, że w trybie Debug program działa, a po wyjściu z niego program już nie działa?

[ Dodano: 24-10-2012, 02:26 ]

Ok. Wszystko gra. Zastanawiałem się nad prośbą o usunięcie tego tematu, jednak może on mieć minimalne wartości dydaktyczne dla potomnych.

Okazało się, że wlutowałem kwarc 16MHz, czyli dwa razy większy niż zamierzałem i skopiowałem bezmyślnie funkcję Inicjacji RCC. Ciekawym jest jednak fakt (i nie umiem go wytłumaczyć ze swoją niewielką wiedzą), dlaczego przy debugowaniu programu wszystko działało, a po wyjściu z trybu debug odmawiało posłuszeństwa. W każdym razie jeżeli koledzy modzi stwierdzą, że jednak kosz, to zrozumiem. 🙂

Pzdr.

Daniel

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.