Skocz do zawartości

[C] Android + Arduino mega + moduł BT

Gieneq

Pomocna odpowiedź

Witam,
buduję robota typu hexapod. Projekt dość dobrze działa chodzi steruję go przy pomocy klawiatury komputerowej przez PS2 kablowo. Pomyślałem że dobrym pomysłem było by zastąpienie klawiatury modułem BT i połączenie sie z lapkiem lub telefonem z androidem.

Arduino posiada proste u użyciu moduły: http://img1.mlstatic.com/s_MPE_v_V_f_2900459594_072012.jpg

Wszystko pięknie tylko nie mam pojęcia jak mam przesłać informacje z telefonu do robota...

1) Jak telefon rozpozna moduł BT.

2) Czy potrzeba jakieś aplikacje? Zapewne tak ale żeby nie były terminalo-podobne. Potrzebował bym bardziej zwykłą klawiaturę i bezpośrednie wysyłanie pojedynczych znaków.

Najbardziej zależy mi na sterowaniu ruchem robota, po przytrzymaniu np: 'w' by szedł do przodu itp.

Komentarz dodany przez: Treker

Googlowałeś już na ten temat? W sieci jest bardzo dużo informacji. Po zasileniu modułu, wystarczy w telefonie wyszukać okoliczne urządzenia BT i 'sparować' moduł z telefonem (hasło i inne ustawienia znajdziesz w dokumentacji modułu). Potem możesz wysyłać dane np. przez BlueTerm, albo napisać własną aplikację - to nie powinno być trudne, wystarczy pobrać SDK i poczytać pliki pomocy/poszukać kursów w internecie.

• Pomogłeś! 1

Wielkie dzięki! Googlowanie jest dość proste ale potrzeba jakieś słowa kluczowe. Zapewne napiszę własną aplikację przy okazji przydało by się dodać kamerkę tak by na telefonie widać było obraz. Jeszcze raz wielkie dzięki za szybką odpowiedź, mam teraz o czym czytać :]

Ja robiłem testy z dokładnie takim modułem. Telefon wykrywa moduł BT (mam identyczny jak ze zdjęcia) jako wirtualny port COM i możesz go potestować w terminalu, np BTerm. Jak chcesz zrobić własną apkę to polecam Amarino ( http://www.amarino-toolkit.net/ ), albo ITEAD debug Assistant, do pobrania tutaj: http://iteadstudio.com/application-note/make-arduino-talk-with-android-by-bluetooth/ . Mam nadzieję, że pomogłem.

P.S: widziałem na Twojej stronie opis robotów minisumo i tego hexapoda którego dotyczy ten temat - kurka wodna, dlaczego jeszcze nie ma ich opisanych na tym forum? To poważne zaniedbanie z Twojej strony 😅 Czekam więc na 2 nowe tematy w dziale "nasze sukcesy" 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.