Skocz do zawartości

Płytki drukowane do naprawy czujników sharp analogowych

nes86

Pomocna odpowiedź

Wielokrotnie zdarzyło mi się uszkodzić czujnik sharpa poprzez odłamanie fragmentu płytki z wtyczką czujnika. Aby zaoszczędzić trochę kasy zaprojektowałem płytkę którą można naprawić tak uszkodzony czujnik. Wystarczy przylutować wszystkie elementy z oryginalnego czujnika na nową płytkę. Z moich obserwacji wynika, że wszystkie sharpy w podobnych obudowach mają takie same płytki PCB, różnią się tylko wartościami elementów.

Nie znam wartości tych elementów, więc aby czujnik działał poprawnie należy przylutować elementy z uszkodzonego czujnika w te same miejsca na nową płytkę. Wartości rezystorów można odczytać i ewentualnie wlutować nowe, ale z kondensatorami jest trudniej, nie mają oznaczonych wartości a gdy uszkodzi się przy wylutowywaniu to może być nie możliwe zmierzenie jego pojemności, więc wymianę elementów należy wykonywać bardzo ostrożnie.

W załączniku gerbery jeżeli ktoś by chciał zamówić sobie takie płytki oraz pdf jeżeli ktoś chciałby sobie taką płytkę wykonać w domu. Mogę też sprzedać taką płytkę za powiedzmy 5zł + 2zł na list. Mam w nadmiarze około 30 płytek.

Gerbery Sharp.rar

sharp PCB.pdf

2101804334_IMG_509417996c6883945(1).thumb.jpg.ed098c6bfba44e4dc187c3faa5017887.jpg

• Lubię! 2

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.